Seadus kohustab hinda õigustama

14. november 2006, 10:15

Muudatus tulumaksuseaduses ähvardab
maksukontrolliga kõiki seotud isikute vahelisi tehinguid, õiged siirdehinnad
tuleb leida statistikale tuginedes, kirjutas Äripäev.

Siirdehindu esineb igal sammul: kauba või teenuse ostul-müügil, kinnisvara või muu vara ostul või müügil, agendisuhetes, rendisuhetes, uurimis- ja arendustegevuses, litsentsilepingutes, rahastamisel, garantiide ja tagatiste andmisel, juhtimislepingutes ja ka tehingutes eraisikute vahel.

Siirdehindade määramise kohustus langeb maksuameti õlult maksumaksja kaela tuleva aasta 1. jaanuaril.

PricewaterhouseCoopersi maksukonsultant Villi Tõntson nimetas septembris toimunud maksukonverentsil tulumaksuseaduse muudatust siirdehindade uueks tulemiseks. Ta tunnistas, et siirdehindade määramise keerukuse tõttu maksuametnikud seda naljalt ette ei võtnud.

Arco Vara finantsjuht Sulev Luiga ütles, et lisanduv aruandluskohustus suurendab Eestis tegutsevate kontsernide töökoormust ja haavatavust, mistõttu läheks vaja teatud kohanemisperioodi.

"Seadused on võimaldanud ka senini maksustada turuhindadest oluliselt erinevate hindadega tehinguid viisil, nagu tehingud oleksid tehtud turuhindadega," rääkis Luiga, "samas on siirdehindadega tehingute maksustamisel puudunud järjepidev praktika."

"Turuhinna määramine on ja jääb manipuleeritavaks ja vaidlustatavaks," lisas Luiga. Tema sõnul on kontsernid siirdehindadega tehingute maksustamise praktika kujunemise ajal kaitsetumad kui teised ettevõtted maksuametnike pädevuse puudumise või ka pahatahtlikkuse suhtes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. November 2006, 10:14
Otsi:

Ava täpsem otsing