Euroopa aktsiad tõusnud taevasse

Tarvo Vaarmets 17. november 2006, 00:00

"Investorid tunnevad, nagu elaksid nad kõige paremas võimalikus maailmas," kommenteeris valitsevat positiivsust Vontobel Investment Bankingu fondihaldur Robert Halver. "Kasumid toetavad aktsiahindade tõusu ja hirmu intressimäärade ees pole," selgitas Halver.

Euroopa aktsiahindade muutusi peegeldav Dow Jones Stoxx 600 indeks liigub oma rohkem kui viie aasta tipu juures. Indeksisse kuuluvatele ettevõtetele ennustati selle aasta alguses keskmiselt 9protsendist kasumi kasvu, nüüd on aga üpriski tõenäoline, et ettevõtted näitavad hoopis keskmiselt 14protsendist tulu tõusu.

St. Louis' keskpanga presidendi William Poole'i sõnul on intressimäärad just õigel tasemel. Taolised vihjed on USAs toimuvat kajastava Standard & Poor 500 indeksi kergitanud viimase kuue aasta tippude juurde. USA kui maailma suurima majandusega riik ja Euroopa suurim kaubanduspartner mõjutab otseselt ka Euroopa turgudel toimuvat.

"Poole'i kommentaarid on andnud lootust, et intressimäärad on haripunktis, see on investoritel selgelt tuju heaks teinud," nentis Midas Capital Partnersi fondijuht Alan Borrows. "Toimunud rallist hoolimata võib endiselt leida atraktiivseid ettevõtteid, eriti tehnoloogiasektoris," viitas Borrows kasutamata võimalustele.

Seitse investeerimispanka, nende hulgas Citigroup ja Goldman Sach, kavatsevad traditsioonilistele börsidele vastukaaluks luua oma platvormi Euroopa aktsiatega kauplemiseks.

"See sunnib börse tasusid alandama või muidu ühinevad paljud pangad uue platvormiga," märkis fondihaldur Philipp Musil ning lisas, et taoline asjade käik kiirendab börside konsolideerumist.

Viimaste päevade tõusu Euroopas on teiste hulgas vedanud telefonikontsern Vodafone, mille aktsiad reageerisid Deutsche Banki soovituse muutmisele tõusuga. Deutsche Bank vahetas "hoia"-soovituse "osta" vastu. Vodafone teatas mõni päev tagasi ka analüütikute ootusi ületanud majandustulemustest. Telekommunikatsioonisektori kõrval näitavad tugevust ka Euroopa autotootjate aktsiad - Volkswageni aktsia on suuresti tõusnud tänu spekulatsioonile, et Porsche ostab ettevõtte aktsiaid kokku.

Selge on see, et tõus ei kesta igavesti ja turud võivad nõrgeneda. Kui võrrelda Euroopa suurfirmade aktsiaid USAs kaubeldavate aktsiatega, siis võimaliku pessimismi korral on Euroopa aktsiatel olemas mõningane puhver, sest need maksavad teenitud kasumi kohta vähem kui USA aktsiad.

Spetsialistid on eurotsooni majanduse kasvu aeglustumise osas ühel meelel, vaidlus käib selle ulatuse üle. Euroopa Keskpank prognoosib kasvuks 2,1%, kuid erasektori majanduseksperdid on arvamusel, et kasv kukub veelgi rohkem, kuna kardetakse, et Euroopa majanduse lipulaeva Saksamaa valitsus tõstab käibemaksu 16%-lt 19%-le. See aga tähendaks tarbimise vähenemist.

Arvu poolest tehakse kindlasti Balti turgudel rohkem tehinguid kui ülejäänud Euroopa börsidel, aga tehingute mahud on seal jälle tunduvalt suuremad kui Balti riikides.

Saksamaa on Rootsi ja Soome järel kauplemisaktiivsuselt kolmandal kohal, päris palju kaubeldakse Norras, eelkõige kala- ja naftasektoris, aga ka muude aktsiatega. Põhjamaade turgudel on eestlased üpris aktiivsed, ainult Taani ei ole millegipärast erilist huvi pälvinud, kuigi sealne indeks tõuseb Rootsi ja Soomega sarnases tempos.

Taanis on sellegipoolest teistest rohkem kaubeldud tuulegeneraatoritootja Vestas Windsystemsi aktsiaga. Meie vahendusel tehakse kõige vähem tehinguid tõenäoliselt Itaalia börsil, kus mõnikord kaubeldakse ainult Fiati aktsiatega, aga see on põhimõtteliselt ka kõik.

Päris ilusat tõusu näidanud Horvaatia ja Bulgaaria aktsiaid me ei paku, sest sealsed tehingutasud on nii kõrged, et selliste summadega, nagu eestlased kauplevad, ei ole lihtsalt mõtet sealkandis tegutseda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing