Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Euroopa aktsiad tõusnud taevasse

  "Investorid tunnevad, nagu elaksid nad kõige paremas võimalikus maailmas," kommenteeris valitsevat positiivsust Vontobel Investment Bankingu fondihaldur Robert Halver. "Kasumid toetavad aktsiahindade tõusu ja hirmu intressimäärade ees pole," selgitas Halver.
  Euroopa aktsiahindade muutusi peegeldav Dow Jones Stoxx 600 indeks liigub oma rohkem kui viie aasta tipu juures. Indeksisse kuuluvatele ettevõtetele ennustati selle aasta alguses keskmiselt 9protsendist kasumi kasvu, nüüd on aga üpriski tõenäoline, et ettevõtted näitavad hoopis keskmiselt 14protsendist tulu tõusu.
  St. Louis' keskpanga presidendi William Poole'i sõnul on intressimäärad just õigel tasemel. Taolised vihjed on USAs toimuvat kajastava Standard & Poor 500 indeksi kergitanud viimase kuue aasta tippude juurde. USA kui maailma suurima majandusega riik ja Euroopa suurim kaubanduspartner mõjutab otseselt ka Euroopa turgudel toimuvat.
  "Poole'i kommentaarid on andnud lootust, et intressimäärad on haripunktis, see on investoritel selgelt tuju heaks teinud," nentis Midas Capital Partnersi fondijuht Alan Borrows. "Toimunud rallist hoolimata võib endiselt leida atraktiivseid ettevõtteid, eriti tehnoloogiasektoris," viitas Borrows kasutamata võimalustele.
  Seitse investeerimispanka, nende hulgas Citigroup ja Goldman Sach, kavatsevad traditsioonilistele börsidele vastukaaluks luua oma platvormi Euroopa aktsiatega kauplemiseks.
  "See sunnib börse tasusid alandama või muidu ühinevad paljud pangad uue platvormiga," märkis fondihaldur Philipp Musil ning lisas, et taoline asjade käik kiirendab börside konsolideerumist.
  Viimaste päevade tõusu Euroopas on teiste hulgas vedanud telefonikontsern Vodafone, mille aktsiad reageerisid Deutsche Banki soovituse muutmisele tõusuga. Deutsche Bank vahetas "hoia"-soovituse "osta" vastu. Vodafone teatas mõni päev tagasi ka analüütikute ootusi ületanud majandustulemustest. Telekommunikatsioonisektori kõrval näitavad tugevust ka Euroopa autotootjate aktsiad - Volkswageni aktsia on suuresti tõusnud tänu spekulatsioonile, et Porsche ostab ettevõtte aktsiaid kokku.
  Selge on see, et tõus ei kesta igavesti ja turud võivad nõrgeneda. Kui võrrelda Euroopa suurfirmade aktsiaid USAs kaubeldavate aktsiatega, siis võimaliku pessimismi korral on Euroopa aktsiatel olemas mõningane puhver, sest need maksavad teenitud kasumi kohta vähem kui USA aktsiad.
  Spetsialistid on eurotsooni majanduse kasvu aeglustumise osas ühel meelel, vaidlus käib selle ulatuse üle. Euroopa Keskpank prognoosib kasvuks 2,1%, kuid erasektori majanduseksperdid on arvamusel, et kasv kukub veelgi rohkem, kuna kardetakse, et Euroopa majanduse lipulaeva Saksamaa valitsus tõstab käibemaksu 16%-lt 19%-le. See aga tähendaks tarbimise vähenemist.
  Arvu poolest tehakse kindlasti Balti turgudel rohkem tehinguid kui ülejäänud Euroopa börsidel, aga tehingute mahud on seal jälle tunduvalt suuremad kui Balti riikides.
  Saksamaa on Rootsi ja Soome järel kauplemisaktiivsuselt kolmandal kohal, päris palju kaubeldakse Norras, eelkõige kala- ja naftasektoris, aga ka muude aktsiatega. Põhjamaade turgudel on eestlased üpris aktiivsed, ainult Taani ei ole millegipärast erilist huvi pälvinud, kuigi sealne indeks tõuseb Rootsi ja Soomega sarnases tempos.
  Taanis on sellegipoolest teistest rohkem kaubeldud tuulegeneraatoritootja Vestas Windsystemsi aktsiaga. Meie vahendusel tehakse kõige vähem tehinguid tõenäoliselt Itaalia börsil, kus mõnikord kaubeldakse ainult Fiati aktsiatega, aga see on põhimõtteliselt ka kõik.
  Päris ilusat tõusu näidanud Horvaatia ja Bulgaaria aktsiaid me ei paku, sest sealsed tehingutasud on nii kõrged, et selliste summadega, nagu eestlased kauplevad, ei ole lihtsalt mõtet sealkandis tegutseda.
 • Hetkel kuum
FinanceEstonia juhatuse esimees: pankade tulumaksu suurendamine oleks suur aeglane kaotus
Valitsuse plaanitav samm tõsta pankade kasumile kehtivat avansilist tulumaksu tooks kaasa pankade väheneva võimekuse anda uusi laene ning pidurdaks majanduskasvu. Ühtlasi muutuks pangandussektor kriisiperioodidel haavatavamaks, kirjutab finantssektori katusorganisatsiooni FinanceEstonia juhatuse esimees Kaido Saar.
Valitsuse plaanitav samm tõsta pankade kasumile kehtivat avansilist tulumaksu tooks kaasa pankade väheneva võimekuse anda uusi laene ning pidurdaks majanduskasvu. Ühtlasi muutuks pangandussektor kriisiperioodidel haavatavamaks, kirjutab finantssektori katusorganisatsiooni FinanceEstonia juhatuse esimees Kaido Saar.
Realo: laenuraha hind on tähtsuselt alles kolmas-neljas probleem
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
PRFoodsi käive kukkus, kuid tekkis väike kasum
PRFoodsi käive kahanes äsjalõppenud kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes pooleni, kuid joone alla ilmus suure kahjumi asemel väike kasum.
PRFoodsi käive kahanes äsjalõppenud kvartalis eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes pooleni, kuid joone alla ilmus suure kahjumi asemel väike kasum.
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: mõistagi tabas mind raev, kuid härrasmees häält ei tõsta Täiendatud kell 9.53
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Kui härrasmees saab töötukassast kõik plaanid põõsasse paiskava vastuse, siis otsib ta delikaatselt üles augud seaduses ja pääseb ilma suurema tolmutamiseta teispoole kiviseina, kirjutab Äripäeva kolumnist Üllar "Myrakas" Priks.
Äripäeva juhtimiskool: kuidas ja millal ESGga pihta hakata?
Regulatsioonid, rahastajad ning välisturgude kliendid ootavad ettevõtetelt ja organisatsioonidelt aina konkreetsemat ESG mõjude teadvustamist ning juhtimist strateegilisel ärimudeli tasandil. Lisaks tuleb ettevōtetel peagi oma kestlikkusnäitajatest raporteerima hakata.
Regulatsioonid, rahastajad ning välisturgude kliendid ootavad ettevõtetelt ja organisatsioonidelt aina konkreetsemat ESG mõjude teadvustamist ning juhtimist strateegilisel ärimudeli tasandil. Lisaks tuleb ettevōtetel peagi oma kestlikkusnäitajatest raporteerima hakata.
Realo: laenuraha hind on tähtsuselt alles kolmas-neljas probleem
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
Samaaegselt intressimäärade tõusuga on kukkunud ettevõtete laenunõudlus, kuid intressid ei ole esimene mure, miks praegu ei investeerita. Investeerima aga peab, sest rohepöördeta Eesti ettevõtted välisturgudel varsti enam läbi ei löö
Priit Humal astub abilinnapea kohalt tagasi
Korruptsiooniskandaali sattunud Tartu abilinnapea Priit Humal teatas, et astub 1. juuni seisuga ametist tagasi.
Korruptsiooniskandaali sattunud Tartu abilinnapea Priit Humal teatas, et astub 1. juuni seisuga ametist tagasi.
Ametiühingud ja tööandjad leppisid kokku alampalga tõstmises
Ametiühingute, tööandjate ning majandus- ja IT-ministri allkirjastatud kokkuleppega tõuseb alampalk järgmistel aastatel astmeliselt ja ulatub 2027. aastal 50 protsendini keskmisest palgast.
Ametiühingute, tööandjate ning majandus- ja IT-ministri allkirjastatud kokkuleppega tõuseb alampalk järgmistel aastatel astmeliselt ja ulatub 2027. aastal 50 protsendini keskmisest palgast.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.