• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Börsil oli kümme miljonäri

  Tallinna börsil oli eile kümme üle miljoni krooni suuruse päevakäibega aktsiat. Suurima, 13,8 miljoni krooni suuruse käibe tegi Baltika aktsia, mille hind kerkis 0,75 protsenti 315,28 kroonini.
  Enim, 5,04 protsenti kerkis Eesti Ehituse aktsia, mille hind sulgus 172,89 kroonil, käive oli veidi alla kolme miljoni krooni. Võrreldes avaliku esmaemissiooniga, mis toimus pool aastat tagasi, on väärtpaber kallinenud 92 protsenti.
  Nagu eilsest Äripäevast selgus, ei piisanud sellest aga Rootsi investeerimisfondile East Capital, kuulutamaks ehitusfirmat selle aasta parimaks avalikuks esmaemissiooniks Ida-Euroopas. Selleks sai hoopis Olympic Entertaiment Group, mille aktsia hind kerkis täna 3,57 protsenti 113,44 kroonini. Olympicu käive oli 6,7 miljonit krooni, olles sellega suuruselt teise käibega aktsia. Võrreldes esmaemissiooniga, on väärtpaber kallinenud 55 protsenti, börsile minekust on aga Olympicul ka möödas vaid veidi üle kuu aja.
  East Capitali Balti fondil on oluline osalus terve rea Tallinna börsil noteeritud ettevõtete aktsiates. Nii on nad ühed suuremad Tallinna Kaubamaja ja Merko Ehituse suuremad aktsionärid ning aktsiaraamatu järgi on nad kommivabriku Kalev suurimad omanikud. Tõsi, tegelikult on kommivabriku suurim omanik Oliver Kruuda, aga tema osalus ettevõttes hajub Tere ASi, OÜ Linderin Grupi ning teiste ettevõtete kaudu. (Niipalju siis börsiettevõtte läbipaistvusest Tallinna börsil.) Kalevi aktsia hind, mis liikus võrreldes reedese sulgemishinnaga 3,1protsendilise languse ning 4,3protsendilise kerkimise vahel, sulgus 25,19 kroonil ehk 0,62 protsenti eelmisest sulgemishinnast kõrgemal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aimar Ventsel: Kesk-Aasia õppetund – autoriteet pole jumalast antud
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Pikemas perspektiivis on parem mõnevõrra võimu jagada, selmet panna alluvaid ihaldama absoluutset võimu pakkuvat ülemuse ametit, et siis ise sama autoritaarselt kõigile koht kätte näidata, kirjutab Kasahstani värske näite varal etnoloogiadoktor Aimar Ventsel.
Naftaturgu suunab 61aastase inseneri käsi
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Naftaturg on keerulise 2021. aasta läbinud suuremate hüpeteta – otsekui suunaks kellegi käsi toornafta hinda rahulikult, kuid kindlalt ülesmäge. Selle käe omanik on 61aastane naftainsener ja kuningapoeg, Saudi Araabia energeetika­minister Abdulaziz bin Salman Al Saud.
Heiki Einpaul: kõige kõvema kisaga pole alati kõige suurem probleem
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Energia kallinemisega toimetulemise võtmelahendus on säästlikumad ja alternatiivsed lahendused ning need, kes ainult virisevad ja abi nõuavad, jäävadki lõpuks hammasrataste vahele või õpivad efektiivsemalt taotlusi kirjutama, ütleb masinaehitusettevõtte Hekotek omanik Heiki Einpaul tööstusjuhtide küsitluse vastuses.
Endised kolleegid läksid Ukraina hanke pärast kaklema
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.
Kaks Eesti ettevõtet vaidlevad tuntud Ukraina riigiettevõtte Antonov korraldatud hanke üle. Mõlemad süüdistavad teineteist ebaausas mängus.