Sirje Rank • 29. november 2006 kell 22:00

NATO uus eesmärk - energiajulgeolek

Harri Tiido sõnul, kes on Eesti esindaja NATO juures, on teema tegelikult üleval olnud juba aastaid. "Sellele on pööratud palju tähelepanu, kuid NATO saab tegelda vaid sõjalise kaitsega," rääkis Tiido eile Riias. Teisisõnu saavad

NATO väed küll kaitsta sadamaid, torusid vms, kuid ei saa langetada poliitilisi otsuseid. Neid peaks Tiido sõnul tegema Euroopa Liit. "See on üks teema, kus NATO ja Euroopa Liit peaksid koostööd tegema. Seepärast on Eesti rõhutanud sellise koostöö vajadust," ütles Tiido.

NATO tippkohtumise eel Riias korraldatud konverentsil kutsus USA senaator Dick Lugar NATOt üles võtma suuremat rolli energiajulgeoleku tagamisel. "NATO peaks kindlaks määrama, milliseid samme allianss on valmis astuma kui Poolat, Saksamaad, Ungarit, Lätit või mõnd muud liikmesriiki peaks ähvardatama niisamuti kui Ukrainat," tsiteeris Lugarit agentuur Reuters.

Riia kohtumise eel kinnitas ka NATO peasekretär Jaap de Hoop, et "energiajulgeolek on NATOt puudutav teema". Peaminister Andrus Ansipi sõnul pikemate aruteludeni Riias sel teemal siiski ei jõutud.

Hetkel kuum