Oleg Gross: odavad kinnisvarahinnad lõunamaal on ülesmullitatud teema

11. detsember 2006, 08:54

Madalad ülalpidamiskulud ja soe kliima
meelitavad inimesi lõunamaale kinnisvara soetama. Suurärimees Oleg Gross jääb
aga odavate kinnisvarapakkumiste suhtes lõunamaades skeptiliseks.

Tema sõnul on see juba pikemat aega õhus olnud, kirjutas Virumaa Teataja. Ringi on liikunud ka kirjad, mis soovitavad ärimeestel Hispaaniasse kinnisvara soetada. "Mul lähevad need kirjad sirgelt prügikasti," lausus ta. "See on ülesmullitatud teema."

Ise ta end mõne välismaal asuva kinnisvaraga ei seoks ja meenutas 1997. aasta raskeid majandusolusid. "Seetõttu on veel paljud kerge tulu suhtes umbusklikud," arvas Gross.

Mare Laeksi, Laeks Kaubandus OÜ juhataja sõnul on kinnisvara soetamine Egiptusesse eestlaste seas populaarne. Endal on tal Egiptuses kaheaastane kinnisvaraomaniku ja reisikorralduse kogemus. "Kolm kuud on meil halli suve, ja kui on võimalus viie tunniga sõita sinna, kus veetemperatuur alla 20 kraadi ei lange, siis loomulikult," rääkis ta.

Samas manitseb ta inimesi hoolega järele mõtlema, enne kui pangalaenu võtta ja korter osta. Tema sõnul tehakse näiteks Portugalis välismaalastele kampaanialaadseid üleskutseid soetada kinnisvara, kuid hiljem võib selguda, et isegi neli aastat pärast esimest sissemakset ei ole võimalik elamisse kolida. "Sageli ei saagi omanikuks inimene, vaid kooperatiiv ja kahju korral jääb inimene kõigest ilma," rääkis ta. Laeksi arvates ei tasu plaane siiski maha matta, vaid tuleb teha korralik eeltöö.

Türki 95ruutmeetrise korteri ostnud Paul Kriguli, jalatsimüügiketi Linnaking omaniku sõnul on nii eestlaste kui välismaalaste seas kinnisvara ostmine väga levinud, kuid seda mitte kasumi teenimise eesmärgil. Ka Krigul ise ostis suvekodu puhkamiseks.
Tema väitel ehitatakse majad välismaal ikkagi spetsiaalselt välisostjale, kelle ootused on teistsugused kui kohalikul. "Türgis ei ole võimalik inimestel laenu abil elamist soetada," lisas ta. Samas loodetakse kinnisvara kokkuostmisega ka kasumit teenida.
Krigul nõustub, et Türgi on Euroopas üha populaarsemaks ja majanduslikult kindlamaks muutuv maa ja sinna kinnisvara soetada on otstarbekas. "Inflatsioon on seal praegu 10 protsenti ja hinnad tõusevad," kirjeldas ta Türgis valitsevat olukorda.
Korterite hinnad on võrdsed Eesti väikelinnades küsitavatega, kuid eluaseme ülalpidamiskulu on Türgis näiteks paarsada krooni kuus. "Hispaanias on hinnad juba nii kõrged, et ei tasu ära," lisas ta.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. December 2006, 09:03
Otsi:

Ava täpsem otsing