8. veebruar 2007 kell 15:18

Jaak Aab: Reformierakond soosib alkoholi

Sotsiaalminister Jaak Aab taunib reformierakonda kuuluva justiitsministri Rein Langi täna taas esitatud liberaalseid seisukohti alkoholipoliitikas.

„Võib tuua konkreetseid näiteid Reformierakonna liikmete „alkoholilembusest”, „ märkis Aab. „Reklaamiseaduse eelnõus sisaldunud alkoholireklaami piirangutele olid vastu Reformierakonna ministrid ja liikmed riigikogus.”

Aabi sõnul tegi ta alkoholiseaduse eelnõu ettevalmistamisel mitmeid ettepanekuid alkoholi müügipiirangute osas. „Valitsusse jõudnud eelnõus oli sätestatud öine alkoholimüügi keeld,” selgitas Aab. „Selle sätte sissetoomise olulisemateks põhjusteks on: öisel ajal on alkohol paremini kättesaadav alaealistele ja noortele ning nn. „viinarallides” valdade ja linnade vahel saavad kannatada just joobes noored inimesed.”

Aab ütles, et liberaalset alkoholipoliitikat jutlustava justiitsminister Rein Langi kindla soovi tõttu see piirang eelnõust välja jätta ei olegi alkoholiseadus riigikokku jõudnud. „Lisaks esitas justiitsminister valitsusele korrakaitseseaduse eelnõu, milles tahtis seadustada alkoholi joomise avalikes kohtades – haljasaladel, parkides, randades, veekogudel,” selgitas Aab. „Kehtivate seaduste järgi on see keelatud. Minu kategoorilise vastuseisu tõttu pole see avaliku korra ja rahva tervise suhtes kuritegelik eelnõu riigikokku jõudnud.”

Aabi sõnul kinnitavad ülaltoodud näited taaskord, et Reformierakonna poliitikute arusaamad pärinevad ikka veel seeriast – uppuja päästmine on uppuja enda asi. „Alkoholitootjate ja meediaärimeeste huvid on esikohal,” märkis ta. „Raha teenitakse vahendeid valimata. Selline poliitika on hävitav ja enesetapjalik. Tagajärjeks on hukkunud, sandistunud, täisväärtusliku elu ja töövõime kaotanud – enamuses just noored - eesti inimesed.”

Aab ütles, et Eestis on alkoholi tarbimise arvestuslik kogus ca 13 liitrit puhast piiritust inimese kohta aastas ja sellega oleme Euroopa Liidus häbiväärsel esimesel kohal. „Vigastussurmasid on aastas umbes 2500, nendest 1500 on otseselt seotud alkoholiga,” lisas ta. „Joomise tagajärjel on hukkunuid ühe aasta jooksul sama palju kui kogu Vabadussõja jooksul.„

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon on algatanud seaduseelnõud, mis keelavad üle Eesti öise alkoholimüügi ning alkoholi reklaami televisioonis, raadios ja välireklaamina.

Hetkel kuum