3. mai 2007 kell 13:10

Kalevi juhatuse esimees: teema on kuum ja emotsioonid on üleval

Kalevi eksport Venemaale on takistatud, teatas ettevõte börsile.

Mitmed ASi Kalev Chocolate Factory Venemaa jaekettidest koostööpartnerid on teavitanud otsusest peatada oma kauplustes ettevõtte toodangu müük, ükski Kalevi töökoht samas ohus ei ole.

Kogumüügist moodustab Venemaa osa paar protsenti, kogu ekspordist alla kolmandiku. 2007. aastal on Venemaa suunal eksporditud ligi 70 tonni toodangut.

Venemaale eksporditakse peamiselt suhkru- ja šokolaadikondiitri tooteid. AS Kalev Chocolate Factory juhatuse esimehe Kati Kusmini sõnul on Kalev teinud viimastel aastatel õigeid strateegilisi otsuseid, keskendudes koduturule ja Baltikumile. "1998 aasta Vene kriisist õppisime eeskätt seda, et suuri riske Eesti toiduainetööstus sellel turul võtta ei tohi ja see strateegia on tänaste sündmuste puhul osutunud õigeks. Me võime täna rääkida potentsiaalselt saamata jäänud müügist, kuid loodame lojaalsetele tarbijatele Balti riikides ja Soomes," ütles Kusmin. Tema sõnul ei mõjuta Venemaa-suunalise müügi peatumine olulisel määral Kalevi majandustegevust. "Teema on kuum ja emotsioonid on üleval, seepärast ka suured pealkirjad. Samas on oluline rõhutada, et ükski Kalevi töökoht toimuva pärast ohus ei ole," ütles Kusmin.

AS Kalev Chocolate Factory ekspordi müügijuhi Mai Nuudi sõnul on Venemaa osatähtsus Kalev Chocolate Factory kogukäibe juures väike, kuid siiski on tegemist olulise eksportturuga. "Venemaa turgu oleme praegu käsitlenud kui kiiresti arenevat suurte võimaluste ja riskidega turgu, kuhu on võimalik maha müüa vaba tootmisvõimsust. Tänu konkureerivate toodete hinnatasemele ja tollimaksule kasumi teenimise mõttes Venemaa väga atraktiivne turg hetkel ei ole, küll võib ta seda aga olla tulevikus. Teerajamise mõttes on oluline olla seal juba praegu ja areneda koos jaekaubandusega."

ASi Kalev konsolideerimisgrupi müügitulu oli 2005./2006. majandusaastal 890 miljonit krooni, ettevõttes töötab 790 inimest.

Hetkel kuum