Riigimets kutsub linlase enda rüppe

Marko Kadanik 23. mai 2007, 00:00

RMK telkimisalad, piknikupaigad, metsaonnid ja -majad on rahva seas kõrgesse hinda tõusnud.

Lisaks on RMK-l igal puhkealal matka- ja loodusõpperajad. Lühemad neist on jõukohased ka algkoolilastele (õuesõppeks neid tihti kasutataksegi). Pikimad ulatuvad mitmekümne kilomeetrini ja päevaga neid läbi matkata ei jõuagi.

Puhkealade süda on looduskeskused ja neis asuvad teabepunktid. Neis on alati värskeim info puhkealal aset leidnud uuenduste, muudatuste ja üldise olukorra kohta. Sealsed töötajad oskavad juhatada ka parimaid teid ühe või teise kohani ning saavad vajadusel kaardigi kaasa anda. Lisaks on looduskeskustes üles seatud loodusteemalisi näitusi. Nii läks Sagadi metsamuuseumist looduskeskustesse rändama populaarne hunditeemaline näitus "Vana hall".

Uuendusena saab tänavu suur hulk lõkkekohti korstna ja sädemepüüdjaga tuletegemiskohad, mis ehitatakse seniste avatud lõkkepaikade asemele.

Sõltuvalt asukohast ja kohapealsetest tingimustest on igal puhkealal välja kujunenud omad "hitid". Linnade ümbruse puhkealasid eelistatakse ühepäevasteks väljasõitudeks ja piknikeks. Tallinna rahvas käib Keila-Joa, Kuusalu ja Lahemaa kanti jäävates, enamasti mere läheduses asuvates pikniku- ja lõkkekohtades. Kohtla-Järve inimesed eelistavad Peipsi ümbrust. Rannapuhkuse harrastajad kogunevad Nõvale, Kauksi kanti või Kabli ümbrusse.

Pikemateks metsamatkadeks sobivad hästi Aegviidu ja Kõrvemaa matkarajad läbi kolme maakonna ulatuval Põhja-Eesti puhkealal, kus radu kokku üle 100 km.

Paljude rändamishuviliste jaoks on veel avastamata Haanja-Karula puhkeala. Just seal asuvad Suur Munamägi oma vaatetorniga, Karula rahvuspark Edgar Valteri eestvõttel loodud Pokumaaga, Eesti lõunapoolseim punkt Naha küla, Eesti jämedaimad puud, Ööbikuorg ja Rõuge Suurjärv. Sealkandis on matkamisel asjalik abimees jalgratas.

Puhkealadel asub ka hulk pärimuskultuuri objekte. Rohkem tundub neid jaguvat Lääne-Eestisse ja saartele. Nõva puhkealalt leiab vana sadamakoha ja sajandivanuse munakivitee, mis rajati maailma esimese sõjaväeraadiojaama (kus kunagi raadio väidetav leiutaja Popov ise olla katseid teinud) teenindamiseks. Hiiumaal avati aga tänavu Ristna looduskeskus, kus saarel toimuva kohta teavet saab.

Valdav osa, mida RMK puhkealadel pakub, on tasuta. Vastu oodatakse ainult ühte: et peetaks kinni looduses liikumise ja igaüheõiguse reeglitest ning headest tavadest - et vales kohas või valel ajal tuld ei tehtaks, metsa kaasavõetu sealt lahkudes ka ära koristataks, teistega arvestataks ja üldse endast loodusesse võimalikult vähe jälgi maha jäetaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:32
    Otsi:

    Ava täpsem otsing