Soodusravimite eest plaanis inimestelt vähem raha küsida

Kadi Heinsalu 14. juuni 2007, 00:00

Eestis on praegu patsiendi omaosalus ravimite ostmisel väga suur, kinnitas sotsiaalministeeriumi tervishoiu asekantsler Ivi Normet. Soodusravimite puhul on see 38%.

Edaspidi on kavas teha nii, et 50protsendine ravimisoodustus tõepoolest seda tähendabki - haigekassa hüvitab hinnast poole, kaob senine maksiumhüvitis 200 krooni.

Ravimituru maht aastas on üle 2 miljardi krooni ja sellest iga teise krooni maksab haigekassa sel aastal ravimifirmadele tagasi.

Sanofi-Aventise peadirektor Piret Sell sõnas, et ravimimüüjad on uuendusega nõus, sest see vähendaks patsiendi omaosalust, kuid küsimus on, kas rahast jätkub, et kõiki 1800 ravimit nimekirjas edasi hoida. "Kui hinnaks on see, et kahjuks osa välja arvatakse, siis ravimite kättesaadavus väheneb," rääkis ta. "Näiteks kui nad viskavad kallimad ravimid välja."

Normeti sõnul on sellest ohust vara rääkida, kuna praegu on isegi ruumi soodusravimite eelarvet suurendada. Sellele võib kuluda 20% haigekassa eelarvest, kuid kulub 16%. Ka peaks haigekassa eelarve igal aastal jõudsalt kasvama. "Kui praegustes prognoosides muutusi ei tule, siis ei teki probleeme," kinnitas Normet.

Ravimitootjate liidu hinnangul on juba praegu raske uusi ravimeid soodusravimite nimekirja saada. "Kui tegu on uue ravimiga, mille sarnast veel turul pole, siis aega läheb üle kahe aasta, et see soodusravimiks saada," rääkis endine ravimitootjate liidu projektijuht Mari Levo.

Normeti sõnul uurib soodusravimikomisjon jaanuarist kõiki uusi ravimeid ühtemoodi, maksimaalselt 180 päeva, olenemata, kas soodusprotsent on 50, 75 või 100. 50protsendilise soodustusega ravimile arvutatakse ka piirhind ja kui turul on sellist vaid üks, tehakse hinnakokkulepe. Kumbki protseduur lõpeb ministri otsusega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing