Agnes Ojala • 25. september 2007 kell 5:39

ELi ettevõtjad: ühtne maksubaas teeks elu lihtsamaks

Euroopa Liidu ettevõtjad toetavad ülekaalukalt Euroopa Komisjoni ettepanekut ühtlustada ELi tulumaksubaasi ning oleksid nõus isegi ühtse maksumääraga.

Nii selgub konsultatsioonifirma KPMG International värskest maksu-uuringust, kus küsitleti ELi liikmesriikide ning ka Šveitsi ettevõtjate arvamust Euroopa Komisjonis valmivate ettevõtete tulumaksubaasi ühtlustavate ettepanekute kohta, kirjutas Äripäev.

Enam kui 400 vastanud firmajuhist oli 78% mõtte poolt. Samas ütles 69% küsitluses osalenud firmajuhtidest, et oleksid nõus isegi ELi ühtse ettevõtte tulumaksu määra kehtestamisega. Eestis küsitletud kümnest firmast toetas sellist mõtet kaheksa.

"Lihtsus on see, mis nii suurt toetust seletab. Kui võtta kas või firma, mis tegutseb Eesti, Läti ja Leedu turul, siis iga riigi nõuete ja regulatsioonidega vastavuses püsimine on päris keeruline ja kulukas," kommenteeris KPMG Baltics ASi maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

Kõige skeptilisemad olid Iirimaa ja Slovakkia, seevastu Tšehhis, Taanis ja Hispaanias oli ühtse maksubaasi ideele sajaprotsendiline toetus.

Eestlaste kõrget toetust ühtse maksumäära ideele seletavad nii Tööandjate Keskliidu juht Tarmo Kriis kui ka Joel Zernask sellega, et kui määrasid ühtlustatakse, siis pigem allapoole. "Kuna maksuküsimustes saab kokku leppida vaid kõiki osapooli rahuldava kompromissiga, siis ilmselt loodetakse, et ühtne tulumaksumäär vähendab kehtivat maksukoormust," ütles Kriis.

Vaid Suurbritannias, Küprosel, Iirimaal, Poolas ja Šveitsis oli enamik vastanuid ühtse maksumäära vastu.

Hetkel kuum