Tiit Reinart • 30. oktoober 2007 kell 22:00

Balbiino logistikakeskus tõi rendikulu kokkuhoiu

Eesti jäätisetootja Balbiino avas aprilli lõpus Baltimaade suurima külmlogistikakeskuse. Kolmandiku laienenud külmlogistikakeskuses on 7700 eurolavakohta ning keskuse kogupindala on üle 8000 ruutmeetri.

Keskuses ladustatakse Balbiino jäätiseid ning teisi sügavkülmutatud tooteid. Juurdeehituse tulemusel lisandus Balbiino külmlogistikakeskusesse 1500 m" laopinda, varem oli sügavkülma pindala 4000 m".

Uue logistikakeskuse rajamise tingis Balbiino tootmismahtude ja müügimahtude pidev kasv ja tegevuse laienemine nii Eestis kui ka eksportturgudel. Senisele laopinnale ei mahtunud kogu kaup vajalikes kogustes lihtsalt ära.

"Sellele lisaks on jäätiseäri suuresti sesoonne, mistõttu suurema pinna vajadus oli igati põhjendatud, et tagada just hoojaks ettetootmise võimalus ning hooajal kõigi vajalike tootegruppide olemasolu ning tõrgeteta klienditeenindus," selgitab Balbiino turundusjuht ja Margota juhataja Teet Anier. Ehk lühidalt - nüüd on logistikakeskuses jäätist alati varuks, ka siis, kui ilmad lähevad väga palavaks ning inimesed tahavad kordades rohkem magusat jahutust.

Uus keskus läks Balbiinole maksma ligikaudu 30 miljonit krooni ning tasuvusajaks on Anieri sõnul planeeritud 3-4 aastat.

Erilisi eeskujusid Balbiinol võtta ei olnud, kuna Baltimaades ei olnud kellelgi sarnast sügavkülmlogistikakeskust. "Loomulikult oleme lahtiste silmadega ringi vaadanud ning võimalustele, vajadustele ja võimalikele perspektiividele vastavalt saigi see keskus oma vajadusteks planeeritud," sõnab Anier.

Juba pool aastat tegutsenud uue logistikakeskusega on Balbiino Anieri sõnul saavutanud kokkuhoiu tööjõus ja tööajas. "Oluliselt oleme suutnud parandada ja tõsta klienditeeninduse ning komplekteerimiste kvaliteeti," toonitab ta. Kokkuhoid saavutati juba selle kaudu, et kadus vajadus rendiladude järele, mis oli suurimaid kuluartikleid. Samuti tekitas suurt kulu ladudevaheline transport.

Eelnevatel aastatel oldi sunnitud kaupa paigutama paljuski rendipindadele. Rendihindade ja transpordi pidev kallinemine ning rendipindade vähesus andis põhjuse laopinna laiendamiseks.

Premia Tallinna Külmhoone on Balbiinoga väga sarnane ettevõte, tihti samade rõõmude ja muredega. Jäätisetööstuste eripära on, et vajame sügavkülma laopinda rohkem just kevadel ja suvel ning Eestis pole mõistlikel tingimustel sel perioodil vaba pinda saada. Seega on lao laiendamine Balbiinol täiesti mõistlik samm.

Premia Tallinna Külmhoone tütarettevõte Leedus kolis selle aasta kevadel samuti uude lattu ning lisaks on meil Tallinnas valmimas laolaiendus, mis läheb koguinvesteeringuna maksma 50 miljonit krooni ning alustab tööd juba novembris.

Siis lõpevad ka Premia Tallinna Külmhoonele rendiladude kasutamise kulud.

Kui vähese laopinna tõttu jääb suvel osa jäätist müümata, on see hirmus löök terve aasta ärile. Nüüd peaks nii meil kui ka Balbiinol see risk välistatud olema. Kindlasti võime mõlemad uhkust tunda Balti moodsaimate sügavkülmladude üle.

Hetkel kuum