Jeen pooleteist aasta tugevaim

Romet Kreek 13. november 2007, 00:00

Kuna valuutaturgudel on taas moesõnaks saanud valuutariskide mahavõtmine (carry trade'ide sulgemine), tugevneb jeen.

Jeen on spekulantide lemmikvaluuta, milles võtta laenu, tänu sealsetele madalatele intressidele. Madala intressiga valuutas finantseerimisega ostetakse kõrgemat tootlust pakkuvas valuutas varasid. Nüüd aga käib jälle pendel vastassuunas.

Jeen tugevnes eile esmakordselt pooleteise aasta jooksul dollari vastu läbi 110 jeeni tasemest. Dollar maksis eile kella 16 paiku rahvusvahelisel valuutaturul 109,30 jeeni.

Jaapani aktsiaturg kukkus eile osalt USA börside languse, kuid osalt ka tugevnenud jeeni tõttu 2,5 protsenti. Jaapani eksportöörid loevad igat jeeni ja kalkuleerivad, kui palju nad kannatavad jeeni tugevnemise tõttu.

Näiteks Jaapani Nintendo, kes teenib 2/3 käibest välismaalt, aktsia hind kukkus 6,2 protsenti. Ettevõttel jääb iga jeeni pealt, mille võrra dollar langeb, teenimata kolm miljardit jeeni ehk 27 mln dollarit kasumit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing