ÄP fototoimetus • 12. november 2007 kell 22:00

S&P: Läti võib kukutada ka teised Ida-Euroopa riigid

Euroliidu kõige kiiremini kasvav majandus on kõige enam raske maandumise ohus 15 areneva majandusega riigi seas, märgib Standard & Poor's oma aruandes. Goldman Sachsi analüütikud on öelnud, et Baltimaade majanduste kohanemisprotsess on suure tõenäosusega valulik, vahendas BBN.

Läti majanduse paisumine, mida on toitnud eratarbimine, odavad laenud ja kasvavad palgad, on aidanud kaasa läänelike elustandardite saavutamisele. Nüüd on aga Läti majanduse puhul näha aina rohkem puudusi kui positiivseid külgi.

Inflatsioon on kõrgustesse tõusnud, kinnisvarahinnad langevad ja jooksevkontodefitsiit on suurenenud. Majandusteadlaste sõnul võib sarnaseid ohusignaale märgata ka Eestis ja Leedus, aga ka kaugemates piirkondades, nagu näiteks Balkani maades.

"Lätis toimub märkimisväärne majanduslik jahenemine, võimalik, et ka majanduslangus," rääkis Goldman Sachsi makroanalüütik Londonis Istvan Zsoldos. Analüütiku sõnul on võimalik, et muutuvates majandustingimustes püüavad investorid oma riske maandada Baltimaades ning ka Rumeenias ja Bulgaarias.

"Iga turbulents Balti riikides teeks praegustele eurotsooni liikmetele veelgi vastumeelsemaks uute riikide vastuvõtmise rahatsooni. Baltimaade majanduste ebastabiilsus võib levida ka teistele arenevatele turgudele, mis toetuvad laenu finantseeringule," on öelnud Goldman Sachsi analüütikud.

Leedu majandusminister tõstis eelmisel nädalal inflatsiooni prognoosi 2008. aastaks 6,5 protsendini.

"Optimismiks põhjust pole, on ainult mured," ütles Violeta Klyviene Leedu maaklerfirmast Orion Securities. "Praegused trendid ähvardavad kiirendada inflatsiooni ka edaspidi ja suurendada jooksevkonto defitsiiti."

Autor: ÄP

Hetkel kuum