Vene tolli Eesti firmade must nimekiri pikenes

Artur Tooman 22. november 2007, 00:00

Möödunud nädalal koostas Venemaa toll uue nimekirja Eesti transpordiettevõtetest, mis nõuavad tähelepanelikumat kontrollimist. Jääb saladuseks, mille alusel firmad nimekirja kantakse.

Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni (ERAA) peadirektorit Toivo Kuldkeppi Venemaa tolli valik üllatas. Tema sõnul ei ole alust kahtlustada neid firmasid salakaubaveos. Kui rikkumisi ongi olnud, siis näiteks mõnisada kilo ülekaalu või hilinemine tolliläbivaatusele. Kahtlase äriga tegelevad firmad nimekirja ei sattunud.

Kuldkepp arvab, et nimekiri koostati eesmärgiga tegutseda näiliselt salakaubanduse vastu, jättes rahule need, kes toovad raha sisse. Tema sõnul on mõttetu protestida: pisieksimusi oli, formaalselt on tollil õigus. ERAA esindajad kavatsevad kohtuda Vene tollitöötajatega ja arutada tekkinud olukorda.

Nimekirja sattunud transpordifirmad on ärevuses. Allante Transport ASi juhatuse esimehe Ants Lampe sõnul läks tema firma nimekirja pärast seda, kui üks kord oli ülekaal ning teine kord leiti palettidelt paar deklareerimata värvipurki. Nemad enam Venemale kaupa ei vea. "Ei ole mõtet viia kaupa, teades ette, et firma pannakse nädalaks ajaks konvoi ootele," seletas Lampe.

Mep Trans ASi tegevdirektor Mati Tamme ütleb, et nemad sattusid nimekirja tühise asja pärast: CMRis oli auto number käsitsi kirjutatud.

Niles ASi juhatuse esimees Nikolai Kopõrin oli šokeeritud, kui sai teada, et ta firma sattus musta nimekirja. "Meil ei olnud ühtki haldusrikkumist. Jah, üks kord peeti masin kinni, kuid kõik selgus, nad vabandasid ja lasid auto läbi." Tema sõnul ei kavatse firma alla anda ja jätkab tööd Vene suunal.

Majandusministeeriumi asekantsleri Natan Tõnissoni sõnul üllatas teda musta nimekirja tekkimine: ametlikku teadet ministeerium saanud ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:11
Otsi:

Ava täpsem otsing