Hille Tressum • 28. november 2007 kell 22:00

Tallinna linnavalitsus pitsitab elanikke mitme hinnatõusuga

Tuleva aasta algul läheb kallimaks ühistransport. Täispilet hakkab maksma 12 krooni ja sooduspilet 6 krooni.

Tallinna abilinnapea Jaanus Mutli sõnul on hinnatõus olnud iga-aastane. "Tuleb arvestada, et kütusehinnad on tõusnud ja tõusevad veelgi tänu riigi otsusele tõsta aktsiise," tõdes Mutli.

"Bussi-, trammi- ja trollibussijuhid soovivad palgatõusu ja kuna riik meid erinevalt teistest Eesti linnadest ja maakondadest ei toeta, peame ise leidma raha uute ühissõidukite soetamiseks," põhjendas Mutli ühissõidukite piletite hinna tõusu.

Uuel aastal tõuseb südalinnas 15 minuti parkimistasu 6 kroonilt 9 kroonile, kesklinnas 3 kroonilt 4 kroonile ning vanalinnas 12 kroonilt 18 kroonini.

Linnavalitsus võttis eile ka vastu otsuse tõsta maamaksu 1,5 protsendile maa maksustamishinnast. Sel aastal tegi Reformierakond ettepaneku kaotada Tallinna linnas maamaksu. Linnapea Edgar Savisaare sõnul ei ole vaja kehtestada täielikku maksuvabastust, vaid kompenseerida seda neile, kes ei suuda maamaksu tasuda. Savisaare sõnul on Tallinn Eesti kõige kallima kinnisvaraga linn, ning see on naeruväärne, et linnas on riigi üks madalaimaid maamakse.

"Inimestele kompenseeritakse ühekordse toetusega maksuvahe," sõnas Savisaar.

Maamaksu tõstmisega saadud rahast on linnal plaanis välja ehitada Nõmme ja Pirita vee- ja kanalisatsioonivõrgustik.

Tallinna linna ametnike palk tõuseb tuleval aasta ligi 20%, linnapea hakkab saama 49 000kroonist palka.

Tuleval aastal kerkib Tallinna linnapea Edgar Savisaare palk 16,9% võrra, 49 000 kroonini. Abilinnapead on siiamaani pidanud hakkama saama 35 400 krooniga kuus, järgmisest aastast tõuseb nende palk 41 400 kroonini.

Savisaar rääkis, et suurima palgatõusu pälvivad madalamate kategooriate ametnikud, kelle palk tõuseb 25 protsendi võrra.

Noorsoo- ja haridustöötajate palk tõuseb keskmiselt 20% võrra ning kultuuritöötajatel 15% võrra.

Kolmapäevane uudistevoog oli päris lõbus: Tallinn tõstab maamaksu, Tallinn tõstab ühistranspordi piletihinda, Tallinn tõstab parkimishinda, Keskerakond korraldab miitingu hinnatõusu vastu. Tegelikult on asi naljast väga kaugel. Keskerakondlik Tallinna linnavõim on ajanud pealinna sisuliselt pankrotti ja üritab nüüd linnakodanike rahakotti kätt pistes eelarveauku lappida.

Hetkel kuum