Toomas Luman • 16. detsember 2007 kell 22:00

Eesti jäägu võitjate poolele

Kolmapäevane Äripäev kuulutas esikaanel, et Eesti pidavat euroliidu üle kavaldama ja selle kiuste maksusüsteemi säilitama. On kummaline, et ühe endise audiitori ja ühe Rootsi pankuri arvamust serveeritakse ettevõtjate ja audiitorite arvamusena. Püüdes ennustada Euroopa Komisjoni või teiste liikmesriikide käitumist, unustati Eesti riigi ning ettevõtjate huvi - jääda riikide ja majanduste konkurentsis võitjate poolele.

Juba ELiga liitudes oli selge, et oleme võtnud üleminekuaja ja kohustuse viia ettevõtete tulumaksusüsteem kooskõlla ema-tütarühingu direktiivi ja Euroopa Kohtu lahenditega. Uue seaduseelnõuga seda ka tehakse - täidetakse ema-tütarühingu direktiivi põhinõue vältida topeltmaksustamist. Selleks on aastaid diskuteeritud, analüüsitud ja kritiseeritud. Kaasati nii kohalikud kui ka rahvusvahelised eksperdid. Sõelale jäi üks lahendusvariant (esialgsest kaheksast) ning selle kohta on valitsus teinud ka juba juunikuus põhimõttelise otsuse. Selles dialoogis nõrgemate argumentidega esinenud härrad on aga ka pärast otsuse tegemist veendunud, et vürtsitades oma seisukohti õuduslugudega kohe-kohe saabuvast hagist, saab asjade käiku veel muuta. Muuta suunas, mis tagab mundriau ja välisomanike riiklikud huvid.

Praegu käib Eesti Vabariik mitmes küsimuses Euroopa Kohtus ja on seda varemgi teinud. Ka maksuküsimustes. Ei saa anda garantiid, et keegi meid ei hage. Me ei saa aga iseenda vaenlase positsioonile asuda ning seda ei tohiks teha ka end ettevõtjatele suunatud ajaleheks nimetav väljaanne.

Liitumisläbirääkimistest saati on aeg edasi liikunud. Uued otsused on enamasti olnud meile soodsad. Tuleb tunnustada rahandusministeeriumi ametnikke, kes on arvestanud hoolikalt nii kohtulahendeid kui ka maksustamise arengut Euroopas. Rahandusministeerium kaitseb ettevõtete tulumaksu küsimuses rohkem Eesti ettevõtjate huve kui meedia või mõni ettevõtja ise.

12 kuud enne tähtaega on kohatu diskussiooni nullist alustada. Paanika tekitamine otsitud argumentidega on pehmelt öeldes vastutustundetu. Eesti suuremad ettevõtlusorganisatsioonid on veendunud, et on õige ja vajalik säilitada tulumaksusüsteem de facto ning teha selleks tehnilised muudatused olemasolevasse seadusse.

Hetkel kuum