19. detsember 2007 kell 15:39

Väärismetalli plaatina hind kerkis kõigi aegade kõrgeimale tasemele

Plaatina hind kerkis täna kõigi aegade kõrgeimale tasemele, sest nõudlus metalli järele jääb suureks ka 2008. aastal.

Valge väärismetalli, mida kõige rohkem kasutatakse autotööstuses heitegaaside eemaldamisel katalüsaatorina, hind kerkis kõigi aegade kõrgeimale tasemele 1511,5 dollarini unts. Plaatina globaalne laoseis on muutunud järjest pingelisemaks, sest nõudlus autotööstuses selle järele kasvab järjest. Seda eriti Aasias ja Ida-Euroopas.

Lõuna Aafrikas, mis on väärismetalli peamine tootja, vaevleb probleemide kütkes, sest valitseb puudus kaevandamistehnika järele ning pidevalt toimuvad õnnetused, kirjutab uudisteagentuur AP.

„Palju sõltub sellest, kui suur tuleb autotööstuse toodangu kasv järgmisel aasta,” ütles uudisteagentuurile investeerimispanga Kitco Bullion Dealers analüütik Jon Nader. Lisaks autotöötusele on plaatina suurem tarbija ka juveelitööstus.

Aasta algusest on plaatina hind kerkinud 31 protsenti, nelja aastaga aga umbes kahekordseks.

Hetkel kuum