Motomürinat Tartus Raadi lennuväljal

Tiit Reinart 18. jaanuar 2008, 00:00

Pühapäeval peetakse Tartus Raadi lennuväljal ATVde ja quad'ide talvine meeskondlik kestvuskross. Mõõtu võetakse masinaklassides ATV, quad (meeskondlik) ja MX1 ja MX2 (individuaalne). Võistlused korraldab SK Motomeka.

Meeskond koosneb kahest võistlejast, kellest üks on kapten. Võistlustulemusi arvestatakse kapteni järgi. Võistkonnal on sama seljanumber, kuid numbrid on erinevat värvi: must ja punane.

Kapten kannab alati musta numbrit. Mõlemad meeskonnaliikmed peavad võistluse käigus läbima rada minimaalselt kahel korral ehk peavad tegema vähemalt kolm vahetust.

ATVdel oodatakse pühapäeval rajale selliseid tegijaid nagu Taavi Raadik ja Priit Tääkre, Eero Leedmaa ja Raimo Oks, Marvo Kalmus ja Priit Pihlak, Andrus Vaks ja Gary Kevin Krõm Kawasakidel, Andres Timmusk ja Sander Raik Bombardieril jt. Quad'ide klassis osalevad Andro Halliko ja Cardo Veski Kawasakil, Kaspar Haiba ning Stefen Kirss Suzukil. Lisaks täiskasvanutele võistlevad lühemas kestvussõidus ka lapsed.

Esimese neljarattalise mootorratta ehk ATV tõi masstootmisena turule Honda Motors Corporation 1969. aastal, seega üle 35 aasta tagasi. Esimesed ATVd olid kolmerattalised, kuid aastal 1985 murdis Suzuki selle traditsiooni ning hakkas tootma just neljarattalisi tsikleid, mida hakati kutsuma quadracer'iteks. Sellest ajast on ATVsid pidevalt uuendatud ja arendatud ning nagu iga teisegi väärt sõiduriista puhul, hakati ka nendega võidu sõitma. Nii sündiski quadracing.

Eriti populaarne on quadracing USAs, kuid mitte ainult. 1990ndate keskpaigas tegeleti quadracing'uga väga hoogsalt ka meie põhjanaabrite, soomlaste juures. Sealt levis see ala ka 1994. aastal Eestisse, kui fanaatiline motokrossihuviline ja kümnekordne Eesti meister külgvankritega motokrossis Ivar Vaaderpass tõi esimese motokrossiks mõeldud ATV ka siia.

Kuna algselt oli Eestis ATV-sid vähe ja seetõttu ei olnud otstarbekas eraldi klassi moodustada, sõideti võistlustel koos külgvankritega tsiklitega. Ala populaarsus tõusis aegamööda ja 2004. aastal oli harrastajaid Eestis juba 20 ringis. Nende hulk on aastatega üha kasvanud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:51
Otsi:

Ava täpsem otsing