Mitu meelt on inimesel?

18. jaanuar 2008, 12:13

Inimesed mõtlevad, tajuvad välismaailma
ning reageerivad sellele väga paljude omavahel ühenduses olevate närvirakkude
abil.

Ükski uuring pole siiani kinnitanud, et inimene suudaks hankida infot ümbritsevast veel kuidagi teisiti. Vabandust, ekstrasensid ja selgeltnägijad, aga teie väidetavad võimed on siiani tõestamata ja kuuluvad pigem müütide hulka.

Meelte arv on erinevate käsitluste kohaselt erinev, kuid üks tavalisemaid on jaotus viieks: nägemine, kuulmine, haistmine, maitsmine ja kompimine. Aga tegelikult koosnevad need meeled veel paljudest erinevatest meeltest.

Võtame vaatluse alla kompimise. Meie taju puudutamisele sõltub paljudest erineva funktsiooniga neuronitest. Kerge puudutus, muljumine, erootiline puudutus, vibratsioon, temperatuuritaju ning valu tajuvad erinevad vaid selleks kohastunud sensoorsed rakud.

Samuti on inimesel olemas palju meeli, millest ollakse märksa vähem teadlikud. Eksisteerivad spetsiaalsed kinesteetilised retseptorid, mis tajuvad lihaste ja kõõluste venitatust ning aitavad meil seeläbi normaalselt ja ennast vigastamata liikuda. On olemas retseptorid, mis aitavad säilitada tasakaalu või mõõdavad näiteks hapnikutaset veres. Erinevate meelte arv on peaaegu lõputu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. January 2008, 12:12
Otsi:

Ava täpsem otsing