Soomes kasvatati mehele oma tüvirakkudest lõualuu

02. veebruar 2008, 17:06

Soome arstid siirdasid 65-aastasele mehele
ülemise lõualuu, mis oli kasvatatud tema rasvkoest võetud tüvirakkudest mehe
enda kõhus.

Tegu on olulise läbimurdega – edaspidi on võimalik kahjustunud kudesid asendada ning perspektiiv inimesele sobivate organite ja kudede kasvatamisest astus ühe sammu reaalsusele lähemale, teatas Reuters.

„Seni on tehtud mõned sarnased katsed, kuid seal ei kasutatud patsiendi enda tüvirakke, mis pandi laboris kasvama luukoeks,” ütles Tampere ülikooli Regea taastava meditsiini instituudi teadlane Riitta Suuronen Reutersile.

Tema sõnul taastub patsient lõikusest kiiremini kui see oleks toimunud siis, kui lõualuu asemele oleks siirdatud tükike jalast võetud luud. „Väliselt pole võimalik öelda, et talle on tehtud selline lõikus,” lisas Suuronen.

Asendusluu tootmisel ei kasutatud loomseid rakke ega kudesid, et ära hoida loomade DNAs peituvate viiruste inimesele ülekandumist.

Tüvirakud on keha ehitusmaterjal, neid leidub nii veres kui kõigis kudedes. Hiljuti avastasid teadlased, et rasvas leidub tüvirakke, mida on võimalik panna arenema erinevateks kudedeks. Haige enda tüvirakkudest asenduskudede ja –organite loomine välistab võimaluse, et immuunsüsteem siirdatud materjali ära tõukaks.

Projekt toimus Tampere ülikooli ja Helsingi ülikooli keskhaigla koostöös.

Mehe rasvkoest eraldati tüvirakud ning kasvatati neid spetsiaalses toitelahuses, milles oli ka haigelt võetud vereseerumit. Seejärel eraldati mesenhüümi tüvirakud – ebaküpsed tüvirakud, millest saab arendada luid, lihaseid või veresooni.

Kui neid rakke oli piisav kogus, siis paigutati rakud kaltsiumfosfaadist vormi, mille arstid opereerisid mehele kõhtu. Seal oli rakkudel aega üheksa kuud kasvada.

Rakkudest arenesid välja erinevad koed, muuhulgas tekkis ka veresooni.

Seejärel siirdati luublokk mehele, et asendada healoomulise kasvaja tõttu eemaldatud lõualuu. Enne viimast lõikust polnud mees ilma proteesi abita võimeline ei sööma ega rääkima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. February 2008, 17:05
Otsi:

Ava täpsem otsing