FBI investeerib sõrmejälgede andmebaasi miljard dollarit

Mariliis Pinn 05. veebruar 2008, 16:18

FBI sõlmib 10 aasta pikkuse ja miljardi
dollari ehk 10,5 miljardi suuruse lepingu sõrmejälgede andmebaasi laiendamiseks,
et sinna saaks lisada ka teisi biomeetrilisi andmeid.

Andmebaasi hakatakse koguma peopesa jälgi, silmaiirise skanneeringuid, infot armide, tätoveeringute ja võimalik et ka näokuju kohta, kirjutas CNN. USA Föderaalne Juurdlusbüroo teatas, et andmeid kogutakse paremaks kurjategijate ja terroristide tuvastamiseks.

„Oluline on kaitsta piire ja hoida terroristid USAst eemal, kaitsta oma kodanikke, naabreid ja lapsi,“ ütles FBI biomeetriateenistuse juht Kimberly Del Greco. „Mida iganes biomeetrilised andmed ei tähenda, peame olema valmis neid andmebaasi koguma,“ ütles FBI esindaja.

Selleks et sind kontrollitaks, ei pea olema terrorist ega kurjategija. 55 protsendil kontrollidest uurib FBI valitsuse ametitesse kandideerijate tausta. FBI plaanib isegi hakata pakkuma teenust, kus tööandja saab lasta FBI-l töötajate sõrmejäljed salvestada ja teavitada siis, kui töötaja seadusega pahuksisse satub. FBI sõnul peab enne teenuse käivitamist seadust muutma ja inimesed peavad andma nõusoleku sõrmejälgede säilitamiseks.

„See on ühiskonna jälgimise algus, inimesi saab kõikjal jälgida, lõpuks on meie kõik tegevused salvestatud. Algselt kogume vaid kurjategijate andmeid, hiljem hakkame lisama tööliste ja vabatahtlike andmeid. Varsti satuvad kõik andmebaasidesse,“ manitses Ameerika tsiviilõiguste kaitse liidu ACLU esindaja Barry Steinhardt ettevaatusele.

FBI on kogunud juba 55 miljonit komplekti sõrmejälgi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. January 2009, 14:18
Otsi:

Ava täpsem otsing