Analüütik: börs tõuseb peagi

Mariliis Pinn 12. veebruar 2008, 12:34

Investeerimispanga Robur makroanalüütiku
Giovanni Polastri sõnul on kõik tingimused loodud, et börsid võiks peagi tõusule
pöörduda.

Polastri sõnul on inimesed ettevaatlikud. „USA probleemide pärast ei investeerita palju ka Kesk-Euroopa turgudele. Probleemid ei ole üldse nende riikidega seotud. Käib üldine riskide ümberhindamine, inimestele meeldis risk kuni eelmise aasta juulini. Ettevaatuse mõttes müüakse mõned aktsiad, loomulikult mitte põhiportfelli. Müüakse Ida- ja Kesk-Euroopa fonde ja ostetakse fikseeritud intressiga fonde, sest inimesed ei tahavad turvalisust. Teeniti head kasumit, mis nüüd välja võetakse,“ võttis analüütik kokku turgudel toimuva.

„Globaalselt oleme optimistlikud, inimesed liialdavad USA majanduslanguse riskiga. Inimesed käituvad valesti, kui praegu müüvad, praegu on hea aeg osta või hoida, kuni börs tõuseb,“ lisas ta. Polastri ei tahtnud ennustada, millal aktsiaturg tõusuteele pöördub, kuid kõik eeldused selleks on tema sõnul loodud. „USA keskpank kärpis intresse, varsti teeb sead ka Euroopa Keskpank, mis on parim ravim paanika vastu,“ lisas ta.

Pikas perspektiivis vaadates on aktsiaturg juba pikalt tõusuteel, pärast iga kukkumist on turg uutesse kõrgustesse tõusnud. „Paljud investeerivad hetkeemotsioonide mõjul, investeeritakse paariks kuuks või aastaks. Kui börs siis kukub, on palju volatiilsust, mis ei näita majanduse tegelikku olukorda, majandus kasvab. Börs näitab, mida inimesed mõtlevad. Minu jaoks oli üllatus, kui palju on volatiilsust viimastel aegadel. Samas ettevõtted ja tootjad ütlevad, et olukord on hea, nad saavad palju tellimusi ja nõudlus on suur. Finantssektori tipp saabus, kuid see on vaid majanduse üks osa. Läks väga hästi, nüüd on paar aastat, kus ei lähe nii hästi,“ kommenteeris ta börsipaanikat, mis ei ole tegelikult maailma lõpp.

Eestlastel soovitas ta investeerida võimalikult laia aktsiate portfelli, valida erinevaid aktsiaid ja sektoreid. „Kui turg kukub, siis investeeri rohkem, kui turg tõuseb, siis lai portfell kaitseb sind,“ jagas ta näpunäiteid.

Polastri sõnul ei tasu emotsioone õhutada ka oma portfelli pineva jälgimisega. „Mina vaatan, kuidas mu investeeringul läheb korra kolme kuu jooksul. Kui ma olen kaotanud, siis ma tean, et pikas perspektiivis ma teenin selle tagasi. Mul ei ole ambitsiooni kogu aeg õigeid valikud teha, sest me ei suuda seda,“ lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. February 2008, 13:07
Otsi:

Ava täpsem otsing