Euroopa Parlament jagas soovitusi majanduse paremaks toimimiseks

20. veebruar 2008, 16:59

Euroopa Parlamendi saadikud jagasid täna
heaks kiidetud Lissaboni lepingu raportis terve rea soovitusi Euroopa majanduse
kasvupotentsiaali suurendamiseks.

Soovitusi kõlas seinast-seina - alates avaliku halduse ajakohastamisest ja riigieelarvete konsolideerimisest kuni keskkonnasõbralike tehnoloogiate väljatöötamise ja era- ja avaliku sektori koostöö edendamiseni.

Saadikud märgivad, et majanduskasvu soodustava meetmena võiks erainvesteeringute ergutamine ja ühisalgatused era- ja avaliku sektori koostöö valdkonnas vallandada olulise sünergia, mis aitaks parandada Euroopa olemasolevad väljakutsed teaduse ja uurimistegevuse valdkonnas, transpordis ja sides, energeetikas ja keskkonnaalases jätkusuutlikkuses.

Raportis oli öeldud, et tõhusate üldist majandushuvi pakkuvate teenuste taskukohaste hindadega pakkumine mängib suurt rolli konkurentsivõimelises ja dünaamilisuses. Lisaks nõuavad saadikud teenuste siseturu kiiret lõpuleviimist ning rõhutavad vajadust avada võrgutööstusharud konkurentsile.

Raportis leiti, et Euroopa Liit peab eelkõige suurendama oma kasvupotentsiaali, olemaks võimeline looma töökohti, eriti laiendes 27 liikmesriigini. Saadikud tunnevad muret euro vahetuskursi kõrge määra pärast, mis kahjustab Euroopa majanduse konkurentsivõimet ning vähendab selle määra juures ka rahapoliitika manööverdamisruumi. Lisaks märgivad nad, et makromajandusliku stabiilsuse huvides peab tootlikkuse tõus käima käsikäes kasvust saadava kasu õiglasema jaotamise ja sotsiaalse sidususe tugevdamisega.

Parlamendiliikmed märgivad, et EL ei tohiks passiivselt kohanduda üleilmastumisega, vaid peaks seda kujundama.

Välisminister Urmas Paeti sõnul on Lissaboni lepingu eesmärk tõhustada Euroopa Liidu toimimist ning otsustusprotsesse. „Liit muutub ühtsemaks ning kindlasti ka kodanikulähedasemaks,” ütles Paet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
20. February 2008, 17:27
Otsi:

Ava täpsem otsing