Päästeameti juhtide lisatasude kaotuse hüvitab priske palgatõus

Mariliis Pinn 21. veebruar 2008, 07:39

Täna valitsusse jõudev päästeteenistujate
palgamäärus kaotab päästejuhtidel lisatasud ja kärbib reatöötajatele makstavaid
lisahüvitisi. Teistes riigiasutustes jääb tulemustasu endiselt püsivaks
lisatuluks, kirjutas Postimees.ee.

«Info peab paika ja lisatasu ei maksta enam ka peadirektori asetäitjatele ega päästekeskuse ja häirekeskuse direktoritele,» teatas päästeameti peadirektori asetäitja Ain Karafin.

Palk on Karafini sõnul seega alates märtsist vaid nii suur, nagu uus palgamäärus lubab ning lisatasudega palga suurendamist pole oodata.

Muudatus ei tähenda siiski seniste sissetulekute vähenemist: kui praegu saab päästeameti juht Kalev Timberg 25 000-kroonist põhipalka, millele tuleb juurde sama palju lisatasusid, siis alates 1. märtsist on Timbergi palk 55 000 krooni. Sisuliselt ei muutu tema jaoks seega midagi.

Lisatasude kaotamise ja põhipalga suurendamise eesmärk on Karafini sõnul aga üllas. «Uue palgamäärusega tahame saavutada seda, millest Eesti meedias on pikalt räägitud – riigiametnike palgad peavad olema läbipaistvad,» tõdes ta. «Meie palgad on nüüd läbipaistvad.»

Karafini sõnul puudutab lisatasude kärpimine ka päästjaid, kelle palgad tõusid aasta alguses keskmiselt 40 protsenti. Kui praegu moodustavad lisatasud päästeteenistuja palgast koguni poole, siis uue korra järgi vaid 10–17 protsenti. Seega saab avalikkus senisest enam aimu ka päästjate reaalsetest sissetulekutest.

«Kui ma töötan näiteks II grupi komandos juhtivpäästjana, siis vaatan tabelist palga, mida tulenevalt minu tööpanusest võidakse suurendada kuni 20 protsenti,» tutvustas Karafin palga kujunemist. Midagi rohkem juurde ei saa.

Riigi- ja Omavalitsusasutuste Töötajate Ametiühingute Liidu ROTAL juht Kalle Liivamägi tunnistas, et nemad nõustusid päästeameti juhi 55 000-kroonise põhipalgaga just tingimusel, et lisatasusid juurde ei maksta. «Siseministeerium kinnitas meile, et nii see jääb ja loodame, et nii ongi,» rõhutas Liivamägi.

Siiski üllatas Liivamäge määruse eelnõu üks punkt, mis ütleb, et siseministril on võimalus maksta päästeameti juhile lisatasu. Karafini sõnul tähendab see aga vaid ühekordse erakorralise tasu maksmise võimalust, püsiva ja suure lisatasuga tegemist ei ole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. February 2008, 07:39
Otsi:

Ava täpsem otsing