Sakul jäi keelu tõttu müümata üle 2 miljoni liitri õlut

29. veebruar 2008, 13:08

Saku Õlletehase kogumüügiks viimases
kvartalis kujunes 18,5 miljonit liitrit, eelmise aasta samal perioodil oli
vastav näitaja 20,9 miljonit liitrit. Ettevõte põhjendab seda
müügipiirangute kehtestamisega Tallinnas.

Saku finantsdirektor Inga Kuusik märkis, et Saku teenis läbiaegade suurima ärikasumi. Neljandas kvartalis oli 20 miljoni krooni ulatuses taara ümberarvestus, mis ei ole seotud ettevõtte äritegevusega.

"Taara ümberarvestuse mõte on see, et tänavu oli esimest korda võimalik luua tava taaraarvestuseks, kuna uus pakendiseadus, mis kehtestas Eestis pakenditele deposiidisüsteemi, hakkas kehtima üleminekuaja lõpuga 2005. sügisel," lisas Kuusik.

Taara ümberarvestus mõjutas ettevõtte ärikasumit, ning hoolimata taara ümberarvestusest 20 miljoni krooni võrra, suurendas Saku tugevalt oma
ärikasumit võrreldes eelmise aastaga, teenides läbi aegade parima ärikasumi. See ei ole seotud puhaskasumi langusega. "Ettevõtte puhaskasum jäi madalamaks võrreldes eelnenud aastaga aga hoopis dividendidelt makstud suurema tulumaksu võrra. Nimelt otsustasid aktsionärid maksta 2006 majandusaasta eest läbi aegade kõrgeimaid dividende, millelt läks ka läbi aegade kõrgeim tulumaks, mille võrra on väiksem tänavune puhaskasum. Ehk see finantskulu suurenemine versus eelnev aasta oli teada, kui kui aktsionärid nõnda koosolekul otsustasid," selgitas Kuusik.

Kuusik rõhutas, et Saku kasvatas tulusid, teenis läbi aegade kõrgeima ärikasumi, kusjuures tänavu oli seda läbi aegade kõige raskem teha: ootamatud müügipiirangud, kevadel lausa keelud ja tooraine hinnahüpped maailmaturul.

Uuringufirma ACNielsen andmetel kahanes Saku Õlletehase turuosa 47,3 protsendilt 46,3 protsendile.

"Oluline on tugev liidripositsioon, mitte selle iga hinna eest suurendamine. Samuti on meie jaoks oluline rahalises väärtuses liidripositsioon, mis näitab meie kvaliteetmarkide tugevat positsiooni ja annab meile jätkusuutliku kasumlikkuse turul," kinnitas Saku turundusdirektor Rauno Stüff.

Õlles teenis Saku tulu just kvaliteetmarkidelt, I poolaastal olid väga head tulemused, II poolaastal oli see raskem, kuid jõulumüügilt võeti jälle täispanus. Teiste Saku jookide müük kasvas rohkem, kui oli turu kasv. Saku Õlletehase kogumüügiks viimases kvartalis kujunes 18,5 miljonit liitrit, eelmise aasta samal perioodil oli vastav näitaja 20,9 miljonit liitrit. Stüff põhjendab seda müügipiirangute kehtestamisega Tallinnas.

"Esimese löögi said just kvaliteetmargid, mille eestvedaja on Saku. Kuid detsembrikuu tugeva jõulumüügiga tagasilöök pehmenes ja seda eelkõige tänu edukatele turundus- ja müügitegevustele vastavalt muutunud olukorrale," lisas Stüff.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. February 2008, 13:45
Otsi:

Ava täpsem otsing