Inflatsioon neelab palgakasvu

13. märts 2008, 17:44

Eesti Panga jaanuarikuu statistika näitab,
et ajal, kui keskmine palk kasvab, väheneb 6-12kuuliste tähtajaliste ja
nõudmiseni hoiuste suurus.

SEB majandusanalüütik Ruta Eier kommenteerib olukorda, kus palgad kasvavad, aga hoiused kahanevad, järgmiselt: "Aasta viimases kvartalis, kui palgad kasvasid küll 20%, tõusis tarbijahinnaindeks samal ajal 9%. Selle tulemusena oli reaalpalkade kasv 10,2%."

Kui tarbida samas mahus kui enne, siis jääb rahakotti palju vähem raha, mida võiks kõrvale panna. "Reaalpalga kasv oli pool aastat tagasi 15%, aasta lõpuks kahanes see, nagu öeldud, 10,2%-le ning selle aasta alguses kahanes see veelgi märkimisväärselt, kuna jaanuarikuine inflatsioon oli juba 11%," rõhutab tema.

Nordea Panga spetsialist nimetas veel ühe hoiuste vähenemise põhjuse. "Kui varem jättis klient pärast kinnisvara müüki raha ootele järgmise tehingu jaoks, siis praegu makstakse pigem laene tagasi, sest intressid on kasvanud ja kinnisvarainvesteeringute atraktiivsus langenud," seletab Nordea kontoritevõrgu juhataja Teet Parring.

Muidugi, 11protsendine inflatsioon kõlab hirmuäratavalt ning seetõttu teeb paljudele muret küsimus, kuidas säästa oma hoiuseid inflatsiooni eest. Tõsi küll, isegi spetsialistid ei osanud selle kohta selget nõu anda. "Kõige parem viis raha inflatsiooni eest kaitsta on see investeerida viisil, mille tootlikkus oleks suurem kui inflatsioonimäär," soovitavad kui ühest suust Teet Parring ja Ruta Eier. Viimane lisab, et tuleks pöörduda vahetult investeerimisspetsialisti poole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. May 2008, 14:57
Otsi:

Ava täpsem otsing