Kersti Saar • 16. märts 2008 kell 22:00

Dollari valus kukkumine

Dollari eelmise nädala rekordiline kukkumine Šveitsi frangi ja euro suhtes ning nõrgenemine jeeni suhtes 12 aasta madalaimale tasemele oli turgudele negatiivne uudis.

Kuigi dollar on viimase kaheksa aasta jooksul stabiilselt langenud, on 10 krooni piirist allapoole langemine erakorraline. Meenutame - 2000. aasta parimal ajal oli dollari kurss ligi 19 krooni.

LHV analüütiku Madis Toomsalu sõnul on dollari langus suur probleem ning sellega seoses kahaneb maailma usaldus USA suhtes. Eksport muutub kallimaks nii Jaapanis kui ka Euroopas ning naftat dollarite vastu müüvad Lähis-Ida riigid muutuvad rahulolematuks.

"Lisaks on viimasel ajal palju näiteid selle kohta, kuidas nõrk valuuta tähendab välismaistele investoritele võimalust osta kokku erinevaid varasid Ameerikas, suurendades sellega oma mõjujõudu riigis," selgitas Toomsalu.

Analüütikute arvates on esimene poolaasta USA majandusele keeruline.

Hansapanga valuutaturgude osakonna juhataja Art Lestbergi arvates ei ole lähemas perspektiivis näha seda jõudu, mis sunniks langustrendi tõusule pöörduma. "Parimal juhul USA dollari kurss vaid stabiliseerub praegustel madalatel tasemetel, pealpool 1,5 dollarit euro eest," ütles Lestberg.

Kuigi olukord on aastakümnete halvim ja kõige raskemini prognoositav, on Toomsalu arvates majanduse paranemine siiski saavutatav.

"Kuigi dollar võib langevate intressimäärade ja USA halveneva majanduse mõjul lühiajaliselt edasi langeda, siis aasta teine pool räägib pigem dollari kasuks. Tõenäoliselt langetatakse teisipäeval intressimäärasid üsna jõuliselt ning prognooside kohaselt saavutatakse nii USA intressimäärade kui ka kogu majanduse põhi sel aastal," rääkis Toomsalu.

Lestbergi sõnul on suurem osa turuosalisi veendunud, et teisipäeval alandab Föderaalreserv baasintressi 0,75 protsendipunkti võrra. "Sellest tulenevalt suureneb intressierinevus Euroopa ja teiste regioonidega veelgi ning investorite rahavood liiguvad dollaripõhistest aktivatest mujale paremat tootlust otsima. Pikemas perspektiivis võiks dollar siiski kaubelda juba märksa kõrgematel tasemetel, miks mitte 1,4 dollaril euro eest (11,17 krooni)," ütles Lestberg.

Lestbergi sõnul peaksid pikemas perspektiivis madalad intressid ja nõrk dollar mõjuma Ühendriikide majanduskasvule ja dollarile positiivselt.

"Eesti majandusele ei tohiks dollari langus suuri probleeme põhjustada, sest lõviosa väliskaubandusest põhineb eurodel. Samas on dollari langus ehk mõnevõrra pehmendanud toorainete, eriti naftaproduktide hinnatõusu. Samuti on võimalik dollariga seotud valuutariske maandada mitmete tuletisinstrumentidega, mida vajadusel ka aktiivselt kasutatakse," selgitas Lestberg.

Dollarihoiuseid oli Eesti Pankades jaanuari lõpus 16,6 miljardi krooni eest ehk 12 protsenti kõikidest hoiustest. Kahe aastaga on dollar langenud 13 kroonilt 10 kroonile ehk ligi veerandi võrra.

Kui oletada, et investorid pole raha oma dollarikontodelt välja võtnud, siis on dollarihoiuste väärtus kahanenud selle aja jooksul ligikaudu kolme miljardi krooni võrra.

Kui USA majandus ei saa ühel hetkel jalgu alla, siis sellega nad tõmbavad ka Euroopal jalad alt, mis tähendab, et isegi kui dollar ei tugevne muude valuutade suhtes, siis euro hakkab ise nõrgenema muude valuutade suhtes.

Dollari kukkumise vastu on praegu mõttetu võidelda. Juhin nii oma ettevõtte kui ka klientide portfelli. Meil olid veel hiljuti pooled varad Jaapani jeenides ja pooled eurodes. Kuu aega tagasi hakkasime europositsioone vahetama dollari vastu. Me teeme seda väga konservatiivselt. Me liigume eurodest dollaritesse astmetega ehk iga kolme kuu tagant ostame natuke dollareid juurde.

Põhjus on selles, et USA halb majanduskeskkond hakkab mõjutama ka Euroopa majanduskeskkonda, sest USA on Euroopa suurim kaubanduspartner.

Teine asi on see, et euro ja dollari kurss on niivõrd kõrgel, et see on omakorda hakanud juba praegu Euroopa majandusarengut pärssima. Kurss on otsene löök Euroopa eksportööridele.

See omakorda viib ühel hetkel Euroopa majanduse sellisesse seisu, et kasv takerdub ja hakkab vähenema. Sellest tulenevalt on Euroopa keskpank sunnitud tulevikus oma intressipoliitikat muutma.

Dollar võib põhimõtteliselt veel langeda. Keegi ei tea, mis saab USA finantssektorist. On tekkinud kuulujutud, et suuremad USA maaklerifirmad nagu Bear Stearns vaevlevad likviidsusprobleemide käes.

Kui USAs mingil hetkel mõni keskmise suurusega investeerimispank maksejõuetuks muutub, tekib üleüldine paanika finantsturgudel.

Viimastel nädalatel oleme täheldanud, et kliendid, kellel on dollaripõhised kontod, on hakanud oma kontosid europõhistele üle viima. Kui inimesed juba paaniliselt räägivad dollari kukkumisest, siis see näitab ilmekalt, et dollari põhi on üsna lähedal.

Hetkel kuum