Börsikommentaar: turgu raputas JPMorgan

18. märts 2008, 11:51

Nädala esimene börsipäev USAs möödus üpris
närviliselt – päeva korralikus miinuses alustanud Dow Jonesi tööstuskeskmine
sulgus viimaks 0,18protsendilises plussis.

Investeerimispanga JPMorgan Chase'i maaklerfirma Bear Stearnsi ülevõtt oli investorite jaoks rahustavam kui alternatiivne variant – lasta ettevõttel kokku kukkuda ja tuua paljudele suuri kahjumeid. Samuti trööstisid investoreid mõned USA keskpanga pretsedenditud sammud. Peale Bear Stearnsi ülevõtu toetamist langetas Fed teatavasti ka otse pankadele laenatava raha intressimäära 3,5-t protsendilt 3,25-le. Täna toimub FEDi korraline koosolek, kust turuosalised ootavad baasintressimäära toomist kolmelt protsendilt kahele.

Reedel veel 30 dollarit maksnud Bear Stearnsi ühe aktsia eest saavad viimaste aktsionärid kahe dollari väärtuses JPMorgani aktsiaid. “Turul pole toimuvast absoluutselt aimugi,” kommenteeris olukorda Westwood Capitali haldusdirektor Dan Alpert AP vahendusel. Ta lisas, et nädala esimese börsipäeva vett segas ka eelseisev USA kespanga koosolek.

Dow Jones kosus eelkõige just tänu JPMorgani aktsiale, mille väärtus kasvas 10,3% ehk 40,31 dollarini. S P 500 kukkus aga 0,9 ja Nasdaq 1,6%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. March 2008, 11:50
Otsi:

Ava täpsem otsing