Kenneth Rogoff • 7. aprill 2008
Jaga lugu:

Dollarile goodbye saabumas

Ajal, mil maailma finantsliidrid kogunevad sel kuul Washingtonis maailmapanga ja IMFi iga-aastasel kohtumisel, on nad ehk rõõmsad, et dollarile kui maailmarahale pole selget alternatiivi. Kui euro oleks maailmaraha, küllap näeksime siis kursi hüppamist tasemele 1 euro = 2 dollarit, mitte üksnes 1,65-1,70 dollarit, mis näib tulevat niikuinii.

Viimase kuue aasta jooksul on kaubandusega kaalutud dollari väärtus langenud rohkem kui veerandi võrra, sest Ameerika Ühendriikidel on ajalooliselt pretsedenditu väliskaubanduse puudujääk.

Tõsiste mure tõttu tõusva inflatsiooni pärast on dollari pikaajaline trend allapoole, isegi kui praegune kriis saaks läbi. Aga see pole läbi. Föderaalreserv püüab kautsjoni vastu finantssüsteemi välja osta, aga selle õnnestumine on ebatõenäoline, kui pangad just ei leia uut värsket kapitali, ja palju.

Ultrarikastel investeerimisfondidel oleks raha Ühendriikide pankade päästmiseks, kuid vaevalt nad seda teha soovivad, isegi kui USA poliitiline süsteem seda teha lubaks.

Selle asemel - kui majade hinnad jätkavad langust - hakkab tõenäoliselt tulema seatud hüpoteekide sundmüüke, mis läheb USA maksumaksjatele maksma triljon dollarit või rohkemgi.

Probleem on see, kas pärast nii paljusid aastaid dollaripõhiste varade niru tootlust soovivad globaalsed investorid veel triljon dollarit USA võlakirjade alla kinni panna - praeguste intresside ja vahetuskursside juures? USA võlakirjad vaevalt et on atraktiivne investeering, isegi ilma dollari kursi languseta.

Kaugelearenenud sõjalised kaotused jätkavad riigieelarve pitsitamist - hiljutise uuringu põhjal, mille tegid Linda Bilmes ja Joseph Stiglitz, mitmete triljonite dollarite ulatuses. Järgmisel aastal näeb suure kindlusega USA ettevõtete võlakirjade massilist lunastamata jätmist, hoolimata sellest, et paljud firmad on suhteliselt tugevate bilanssidega.

Riigi ja kohalike omavalitsuste bilansid on veelgi halvemas seisus. Maksutulud kukuvad langevate majahindade ja sissetulekute vähenemise tagajärjel kokku. Kohalike omavalitsuste võlakirjadega kaubeldakse juba praegu tohutute riskipreemiate juures.

Kui dollar kukuks maailmarahana oma pesast välja, oleks euro ainus tõsine alternatiiv.

Copyright: Project Syndicate

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas