Leev Kuum: Eesti teeb boksipeatust

15. mai 2008, 12:26

Konjunktuuriinstituudi juhtivteadur Leev
Kuum märkis rahvusvahelist konkurentsivõime edetabelit tutvustades,
et Eesti on justkui ralliauto, mis teeb boksipeatust.

Eesti on konkurentsi edetabelis ühe koha võrra kukkunud.

Uuring näitab, et majanduse seisund on langenud kõigis faktorites: siseriiklik majandus, rahvusvaheline kaubandus, välisinvesteeringud, tööhõive ja hinnad.

Siiski oli Kuum Eesti majanduse suhtes positiivselt meelestatud ning toonitas, et majanduse jahtumine tuli õigel ajal. Esimese kvartali 0,4protsendilist majanduskasvu kommenteerides rõhutas teadur, et oluline on, milliselt baasilt me seda arvestame. Kuna eelmise aasta esimeses kvartalis oli kasvunumber kahekohaline, siis on Kuuma arvates praegune 0,4% kasv siiski hea näitaja.

Kuum märkis, et buumi vedasid peamiselt ehitus ja kinnisvara. "Turumajanduses on kõige hullem see, kui nõudlus ületab pakkumist," ütles teadur ning märkis rõõmsalt, et Eesti suutis kõgest ühe aastaga ehitussektoris küllastumise tekitada ning lõpetada hullumeelse hinnaralli ja spekuleermise. "USA nii kiiresti seda ei suutnud."

Tulles tagasi ralliauto boksipeatuse võrdluse juurde, märkis juhtivteadur, et valitsus on hiljuti soovitanud majandusele gaasi anda. "Ent gaasi ei tohi anda, kui üks ratas veel vahetamata," tõi ta veel ühe kujundliku võrdluse.

Uuringus on nimetatud konkurentsivõimet riigi üheks kõige olulisemaks näitajaks. Eestil on neli nõrka kohta: tervishoid, tööturg, hinnad ning teaduslik infrastruktuur.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 15:38
Otsi:

Ava täpsem otsing