Eestis haigutab sekretäri ja ülemuse palkade vahel suur lõhe

Agnes Ojala 29. mai 2008, 10:17

Eestis on juhtide ja sekretäride
palgaerinevused suhteliselt suured, maailma suurima palgavahega riik aga on
Hiina.

Rahvusvahelise konsultatsioonifirma Hay Groupi uuringust selgub, et siin sai 2007. aastal keskastmejuht sekretärist 4,7 korda suuremat palka. Hiinas aga on olukord kõige troostitum – seal saab sekretär ülemusest 11,8 korda väiksemat tasu, kirjutas kauppalehti.fi.

Lääne-Euroopa riikides on üldiselt palgaerinevused väiksemad kui meil. Näiteks väikseima vahega on norrakad, kus sekretär teenib ülemusest 2,3 korda vähem palka. Väike palgavahe on ka Kanadas (2,6), Šveitsis (2,6), Taanis (2,7), Soomes (2,7) ja mujal.

Suurimad erinevused on Aasias ja Lõuna-Ameerikas. Lisaks Hiinale paistavad silma ka Vietnam (9,8), Guatemala (9,4) ja Brasiilia (7,3).

Ida-Euroopa riigid jäävad üldiselt kahe äärmuse vahele umbes keskpunkti. Suure vahega eristuvad aga Venemaa (8,7) ja Poola (9,1).

Võrdluses on vaadeldud 61 riiki ja võrreldavates palkades on arvestatud brutosummasid ehk neilt tuleb veel tasuda maksud. Eraldi ei võrreldud erinevate riikide palganumbreid, vaid ühe riigi sees olevaid erinevusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. May 2008, 12:14
Otsi:

Ava täpsem otsing