Energiasäästmine Helsingi moodi on elada kesklinnas

29. mai 2008, 14:53

Helsingi on energiatarbimise vähendamise
eesmärgil asunud võitlusesse valglinnastumise vastu, tuues üha enam inimesi
elama kesklinna, rääkis III Läänemeremaade Energiadialoogil Gordon Douglas
Helsingi linnaplaneerimise osakonnast.

„Inimesed ei taha ju iga päev poolteist tundi tööle sõita,“ ütles Douglas, kelle sõnul teeb Helsingi suuri ümberkorraldusi linnaplaneerimises, et ehitada juurde hulk kortereid keskklassile kesklinnas elamise võimaluse pakkumiseks. Sellega püütakse takistada Helsingist nii ida kui lääne suunal kulgevat valglinnastumise probleemi. Helsingi idee seisneb selles, et inimese elukoht ja töökoht on üksteise vahetus läheduses, mis kaotab vajaduse omada autot ning sellega linnatänavaid ummistada. „Me toome inimesed töökohale lähemale ja saavutame sellega energiasäästmise,“ märkis Douglas.

Küsimusele, kuidas kavatseb Helsingi suure hulga juurde tulevate majade korral parkimiskohtade probleemi lahendada, vastas Douglas: „Ei kavatsegi, sest me tahame vähendada autode arvu inimese kohta.“

Veel soovitas mees Tallinnal Helsingist eeskuju võtta ja linna kujundamisel lähtuda eelkõige energiasäästlikust planeerimisest ja mitte lasta kinnisvaraarendajatel ehitada maju sinna, kuhu nemad soovivad. „Tallinn peaks Soome eeskujul Põhjamaadele iseloomulikku heaoluriigi kultuuri jätkama,“ sõnas ta.

Douglase sõnul on Helsingl kavas ehitada juurde 35% uusi metrooliine.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. May 2008, 16:44
Otsi:

Ava täpsem otsing