Tiit Elner • 31. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Gazprom on ühendanud jõud oligarhidega BP Vene ühisfirma ülevõtmiseks

Briti naftafirma lükkas eile tagasi Vene osanike nõudmise ühisfirma TNK-BP juhi väljavahetamiseks, süvendades pinget ettevõtte ümber, mida Venemaa riigi kontrollitud firmad üritavad üle võtta.

TNK-BP on suurim välisosalusega kütusetootja Venemaal, BP kogutoodangust annab ta ligikaudu veerandi, kirjutas International Herald Tribune. Aktsiad jagunevad pooleks BP ja kolme Venemaa päritolu miljardäri vahel (Mihhail Fridman, Viktor Vekselberg, Len Blavatnik).

Viimased nõudsid neljapäeval firmajuht Robert Dudley lahkumist, kuna viimane juhtivat ühisettevõtet üksnes BP huvidest lähtuvalt. Vene poole omanikud keeldusid osalemast ettevõtte nõukogu koosolekul Küprosel, sest Dudley`t polnud vallandatud. Too on ettevõtet juhtinud 2003. a alates, mil TNK-BP tollase presidendi Putini ja peaminister Tony Blairi käesurumise saatel loodi.

Sellest ajast saati on Venemaa tõrjunud oma loodusvarade turult eraettevõtteid ja rahvusvahelisi kütusefirmasid. Kunagine Venemaa suurim eraettevõte Jukos hävitati ja selle juht Mihhail Hodorkovski vangistati. Varad võttis üle riiklik Rosneft.

2006. a pidi Royal Dutch Shell oma 20 mld dollarises Sahhalin-2 naftaprojektis müüma kontrollosaluse alla turuhinna Gazpromile, sest riigi keskkonnavõimud ähvardasid mitme miljardi dollariste trahvidega. Eelmise aasta juunis loobus BP Gazpromi kasuks osalusest hiiglaslikus Kovõkta gaasimaardlas Siberis, kuna Putin oli otsustanud lõpetada välisomanduse riigi suuremate energiaressursside suhtes.

Hiljem on Vene õiguskaitseorganid rünnanud BP ja TNK-BP büroosid Moskvas, süüdistades ühisfirma töötajat tööstusspionaažis ja algatanud uurimise maksudest kõrvalehoidumise ja keskkonnanõuete rikkumise süüdistusel. Tookord iseloomustas Dudley neid kui ühekordseid aktsioone, mitte kui valitsuse tegevust ühisfirma ülevõtmiseks. Nädal hiljem seadsid Vene võimud kahtluse alla ettevõtte välismaalastest töötajate töölubade seaduslikkuse. Sel nädalal astus aktsionäride vaheliste pingete tõustes TNK-BP nõukogust tagasi Prantsuse juhtiv naftatööstuse spetsialist Jean-Luc Vermeulen.

TNK-BP ümber toimuvat oodatakse olevat testiks, milline on värske presidendi Dmitri Medvedevi positsioon välisinvesteeringute suhtes Venemaal. Mitmed RIA Novosti küsitletud Moskva analüütikud leidsid, et viimased konfliktid näitavad Kremli kavatsusi ning tulemas on osaluse müük Gazpromile. Samuti näitavat kohalike oligarhide avalik asumine Kremli rekke nende ebakindlust. "Täiesti ilmselt on Venemaa võimud välismaalaste osaluse suhtes strateegilistes majandusharudes oma otsuse juba teinud," ütles Moskva investeerimisfirma Prospekt analüütik Aleksandr Kuznetsov.

Jaga lugu:
Seotud lood
Kõik seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt