Prantsusmaa surub peale kütuse käibemaksu külmutamist

14. juuni 2008, 14:47

Prantsusmaa rahandusminister Christine
Lagarde ütles G8 rahandusministrite kohtumisel, et Prantsusmaa kavatseb võidelda
kütuse käibemaksu külmutamise eest kui riigist saab 1. juulil Euroopa Liidu
eesistujariik.

„Tõstame selle debati Euroopa tasandile, isegi kui oleme (oma ettepanekuga – toim.) isolatsioonis,“ ütles Lagarde Jaapanis Osakas toimunud kohtumise raames.

Nafta hind on aastaga kahekordistunud, mis õõnestab eratarbijate ostujõudu ja tõstab firmade tootmiskulusid. Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy ettepaneku külmutada kütuse käibemaks teatud tasemel lükkasid teiste liikmesriikide rahandusministrid eesotsas Saksamaa, Hispaania ja Hollandiga juuni algul tagasi, vahendas Bloomberg. Saksamaa rahandusminister Peer Steinbrück manitses ministreid teemat mitte politiseerima ja sekkuma ning Hispaania rahandusminister Pedro Solbes tuletas meelde ühiseid kokkuleppeid ning ELi tasandil kehtestatud kütusemaksude miinimumi.

Lagarde ütles, et Prantsusmaa teeb ühtlasi ettepaneku hakata iga nädal avalikustama Euroopa Liidu kütusevarude seisu, mida praegu avalikustatakse kord kuus. Eesmärk on anda parem ja selgem ülevaade.

Jaapanis kohtunud G8 ministrid tõdesid, et toidu ja kütuse kiire hinnatõus kujutab endast maailmamajandusele tõsist ohtu. Laenukriisi asemel on suurimaks mureks tõusnud inflatsioon. 6. juunil kerkis naftabarreli hind 139,12 dollarile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. July 2008, 17:35
Otsi:

Ava täpsem otsing