WHO peadirektor võtab Ansipi luubi alla

26. juuni 2008, 18:38

Tallinnas toimuval WHO ministrite
konverentsil esinenud WHO peadirektor Margaret Chan õnnitles Eestit heade
tulemuste eest tervisevaldkonnas. Dr Chan lubas siiski Eestisse tagasi tulla, et
vaadata, kas peaminister on tema soovitusi arvesse võtnud.

Täna WHO ministrite konverentsil esinenud peaminister Andrus Ansip rõhutas oma kõnes tervislike eluviiside propageerimise tähtsust. Viimaste aastakümnete jooksul on oluliselt paranenud eurooplaste tervis, keskmine eluiga on pikenenud kaheksa aasta võrra. Samas Euroopa rahvastik vananeb, vahendas sotsiaalministeerium. „Rahvastiku vananemine on kaasa toonud olukorra, kus üha rohkem inimesi vajavad arstiabi ning üha vähem inimesi rahastavad tervishoidu,“ tõdes Ansip.

Peaminister Andrus Ansip tõi välja selle, et 69% Eesti elanikest on arstiabiga rahul. Järgnevas sõnavõtus edastas Dr Chan esmalt peaministrile õnnitlused, sest nii palju rahulolevaid patsiente näeb väga vähestes riikides. Samas pani dr Chan peaminister Ansipile südamele, et ainult temal on võim veenda kõiki ministreid - kuidas teha otsuseid, mis tegelikkuses inimeste tervisele positiivset mõju avaldavad ja riik toimib ühtse tervikuna.

Näiteks kroonilisi haiguseid põhjustavad mitmed tegurid ja terviseminister üksi ei saa siin midagi ära teha, olulised on ka keskkonna-, transpordi- ja teiste ministrite panused. Dr Chan lubas, et ta tuleb Eestisse kindlasti tagasi ning vaatab üle, kas peaminister on tema soovitusi arvesse võtnud ja kas Eesti inimestel läheb endiselt hästi.

Euroopa komisjoni tervisevolinik Androula Vassiliou rääkis komisjoni uutest algatustest. Näiteks pööratakse palju tähelepanu e-tervisele, sealhulgas elektroonilistele retseptidele. Ka Ansip peatus oma kõnes pikemalt e-teenuste arendamise olulisusel ning tutvustas Eesti e-tervise põhimõtteid.

Komisjoni jaoks on samuti oluline arstiabi kättesaadavus teistes liikmesriikides. Seadusandlusega soovitakse luua kindlat raamistikku patsientidele, et nad saaksid vajalikku arstiabi naaberriigis – piirialadel võib lähimat abi saada tegelikkuses hoopis üle piiri.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. August 2008, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing