Endine kohtutäitur tekitas ligi 2 miljonit kahju

09. juuli 2008, 10:54

Endine kohtutäiturit Maarika töötas 2001.
aastast kuni 2003. aastani kohtutäiturina. Viru ringkonnaprokuratuuri
vanemprokurör Kalmer Kase sõnul rikkus naine ametiisikuna oma töökohustusi
ning tekitas oma tegevusega kahju, mis ulatub ligi kahe miljoni kroonini.

32-aastane Maarika töötas 2001. aastast kuni 2003. aastani kohtutäiturina. Maarikal oli kohtutäiturina õiguspädevus teha täitedokumentide täitmist korraldavaid toiminguid, samuti oli tema töötamise ajal kehtinud täitemenetluse seadustiku järgi talle pandud varaliste väärtuste liikumist korraldavad ülesanded, aga samuti kuulus tema ülesannete hulka võlgnikult sissenõutud raha täituri deposiitarvele vastuvõtmise ja selle sissenõudjale edastamise kohustus, teatas Viru ringkonnaprokuratuur.

Kriminaalmenetluse käigus selgitati välja, et Maarika ei kandnud 1495 täitetoimiku raames sissenõudjatele üle kohtutäituri poolt võlgnikelt sissenõutud või vara müügist saadud raha (kogusummas 1 848 904,44 krooni) ning samuti ei tagastanud ta ülevaltoodud ajavahemikul 49 täitetoimiku raames võlgnikele raha, mis jäi üle pärast kõikide nõudmiste rahuldamist (kogusummas 32 180,05 krooni).

Kohtueelse uurimise käigus selgitati välja, et kogu kahju, mis Marika erinevatele isikutele oma ebaseadusliku tegevusega tekitas oli 1 881 084,49 krooni.

Maarika tegevus on seaduse järgi käsitletav ametiisiku poolt oma ametiseisundi ebaseadusliku ärakasutamisena, kuna sellega on tekitatud oluline varaline kahju teise isiku seadusega kaitstud õigustele või huvidele.

Karistusseadustik näeb sellise teo eest kohtus süüdimõistmisel karistusena ette kas rahalise karistuse või kuni viieaastase vangistuse. Kohtusse saadeti kriminaalasi lühimenetluse korras, arutama hakatakse seda Viru Maakohtu Kohtla-Järve kohtumajas. Kriminaalasja menetles kaitsepolitseiamet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. July 2008, 12:15
Otsi:

Ava täpsem otsing