Ansip: tulumaksukärbetest on poliitiliselt võimatu loobuda

Mariliis Pinn 10. juuli 2008, 14:45

Peaminister Andrus Ansip ütles peale
valitsuse pressikonverentsi, et poliitiliselt võimatu on tulumaksukärbetest
loobuda, sest IRL on juba oma miljardi saanud.

Peaministri sõnul tegelikult eelarvekärpeid ei arutata, sest ei ole eelarvet, mida kärpida. „Järgmise aasta eelarve maht tegelikult kasvab. See on 99 miljardit krooni, tänavune on 90 miljardit. Eelarvemahu kasv tuleb sotsiaalmaksu laekumise kasvamisest 4,8 mld ulatuses ja Euroopa Liidust tuleb 4,3 miljardit täiendavaid vahendid. Siia liita veel pisut aktsiise ja 9,4 miljardi krooni suurune eelarve mahu kasv on rahadega kaetud,“ seletas peaminister.

Ansip tõdes, et teatud kulutused riik peab tegema. „Kas kärpida tegevuste finantseerimist või loobuda eesmärkide saavutamist,“ on valitsusjuhi sõnul kõige olulisem küsimus.

Ta ei pea poliitiliselt võimalikuks tulumaksu kärpest loobumist. „Poliitiliselt ei pea seda võimalikuks,“ kommenteeris ta rahandusminister Ivari Padari väljakäidud ideed, et mõistlik oleks edasi lükata kõigi kolme erakonna maksulubadusi. Nii Reformierakonna lubadust, mis puudutab üksikisiku tulumaksu, samamoodi sotsiaaldemokraatide lubadust tõsta tulumaksuvaba miinimumi ning Isamaa ja Res Publica Liidu lubadust, mis puudutab tulumaksust vabastamist alates esimesest lapsest.

„Isamaa ja Res Publica Liidu valimislubadus oli esimese lapse tulumaksuvabastus, selles osas on inimestel ootused, et see realiseerub. Seda miljardit, mis selle arvelt laekumata jääb, ei ole võimalik tagasi saada ja vaevalt on teised valmis oma lubadustest loobuma. Mina pean tulumaksumäära alandamist pikas perspektiivis Eesti jaoks oluliseks. Eesti saab nii püsida üldise maksu konkurentsis. Sellest loobumine on lühinägelik,“ ütles ta. Veel lisas ta, et ei usu, et Padar seda võimalikuks peaks, sest see tulumaksu vabastus esimesest lapsest on seaduse kujul juba vastu võetud ja poole aasta pealt mängureeglite muutmine ei ole õiguslikult pädev.

Valitsusliit on juba 4,7 miljoni kokkuhoidmises kokkuleppele jõudnud. „Küllap jõuame ka ülejäänu osas. Lõplikult küll mitte täna,“ ütles Ansip, põhjendades seda sellega, et eelarve tuleb riigikogule esitada alles septembriks ja nad soovivad enne lõplikku versiooni ära oodata suvise prognoosi, sest see on kindlasti täpsem kui kevadel koostatu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. August 2008, 14:17
Otsi:

Ava täpsem otsing