Bernanke hoiatas kasvanud riskide eest

15. juuli 2008, 18:24

Täna USA Senati panganduskomitee ees
majanduse seisust ülevaadet andnud USA keskpanga juht Ben Bernanke ei andnud USA
laenuintresside võimalikust liikumissuunast selget signaali – kasvanud on nii
inflatsiooni kiirenemise kui majanduskasvu aeglustumise risk.

Juunis kõlanud väidet, et majanduskasvu ohustavad riskid „on mõnevõrra vähenenud”, Bernanke täna enam ei korranud, vahendas Bloomberg.

Nendest riskidest nimetas Bernanke täna nii energiakandjate hinnatõusu, raskemat juurdepääsu laenurahale, kui eluasemeturul jätkuvat langust. Samal ajal „tuleb meil jääda eriti valvsaks märkide suhtes, mis viitavad inflatsiooniootuste tõusule” ütles ta.

Bernanke tänane ülevaade majandusest ja rahapoliitikast on esimene pärast USA keskpanga 25. juuni otsust jätta enim jälgitud baasintress muutmata 2% tasemele. See tõi pausi seitsme intressikärpe seerias, millega USA laeunitressid langesid läinud aasta septembrist 3,25 protsendipunkti võrra.

„Keskpanga prioriteetide seas on jätkuvalt finantsturgude abistamine normaalsema funktsioneerimise taastamiseks,” ütles Bernanke. Pühapäeval avalikustasid keskpank ja USA valitsus erakorralised abinõud raskustesse sattunud kodulaenuhiidude Fannie Mae ja Freddie Mac toetamiseks.

Keskpank tõstis USA selle aasta SKP kasvuprognoosi 1-1,6%le aprillis prognoositud 0,3-1,2 protsendi asemel. Inflatsioon kiireneb uue prognoosi järgi 3,8-4,2% varem prognoositud 3,1-3,4% asemel. 2009. aastal peaks USA majandus kasvama 2-2,8%.

Esimeses kvartalis kasvas USA majandus aasta arvestuses 1%, mis on aeglaseim tempo viie aasta jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. July 2008, 18:24
Otsi:

Ava täpsem otsing