BÖRS: Ameerika aktsiad teist päeva järsus languses

20. august 2008, 00:12

Ameerika aktsiad langesid ning Standard
Poor`s 500 indeks tegi kõige järsuma kahepäevase languse alates juunist
kui hulgihinnad tõusid ennustatust kiiremini. Elamuehituse langes ning kasvasid
mured, et riigi suurimad finantsettevõtted teatavad suurematest kahjumitest.


Ühendriikide suurim kindlustaja American International Group (AIG) ja Lehman Brothers Holdings, suurim hüpoteekvõlakirjade väljaandja, kahanesid rohkem kui 5,9 % kui analüütikud hoiatasid uutest vara mahakandmistest kehvade kinnisvaralaenude tõttu. Centex Corp ja Pulte Homes viisid elamuehitajad kolme nädala madalaimale tasemele kui alustati vähima majade ehituse arvuga 17 aasta jooksul.Tänane päev oli New Yorgi börsil samuti laisk, kuid siiski väheke elavam kui eile, kirjutas Bloomberg.

Standard Poor`s 500 kaotas 0,9%, langedes 1266,69 punktini. Dow Jones kukkus 1,1% olles päeva lõppedes 11348,55 punkti. Nasdaq libises 1,4% 2384,36 punktini. Iga tõusnud aktsia kohta New Yorgi börsil langes kolm aktsiat.

“Kui halvad uudised jätkasid laekumist finantssektorist, mõningad jaemüügi info oli pettumust valmistav ning ei ole siiani olnud paranamist elamuehituses siis kõik rapub üsna põhja ligidal” ütles Pioneer Investment Management`i rahajuht John Carey, tema sõnul hirmutas inimesi natuke ka riiklik raport, et Ühendriikide tootjatele makstud hinnad tõusid juulis 1,2% võrra.

Endise IMF`i analüütiku ja praeguse Harvardi Ülikooli professori Kenneth Rogoffi sõnul on Ühenrdiikide jaoks halvim veel tulemas, sest finatssektor on liiga suur ning tõenäoliselt viib praegune majanduslangus ka mõne suurema ameerika panga hingusele. Rogoffi sõnul peaks riik üle võtma Fannie Mae ja Freddie Mac`i, mis on suurimad hüpoteeklaenude finantseerijad seal riigis ning on kaotanud rohkem kui 85 % oma väärtusest selle aasta jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. August 2008, 00:16
Otsi:

Ava täpsem otsing