Tallink tõstab töötajate palka 15 protsenti

Mariliis Pinn 28. august 2008, 17:37

Kuigi ametiühing lükkas mõlemad AS-i
Tallink Grupp poolt tehtud uued ja senistest veelgi paremad ettepanekud tagasi,
kinnitab Tallink oma soovi tõsta töötajate palka septembris 15 protsenti ka siis
kui palgaleppeni ei jõuta.

Kuigi viimasel kohtumisel kokkuleppeni ei jõutud, loodab ettevõte, et ettepanek võetakse vastu ning palgalepe sõlmitakse, teatas firma. Samuti ootab Tallink täiendavalt ära riikliku lepitaja poolt tehtava kompromissettepaneku ning seejärel langetatakse lõplik otsus palgaleppe osas. Hetkel jätkub töötüli lahendamine riikliku lepitaja juures.

AS Tallink Grupp personali- ja arendusdirektori Taavi Tiiveli sõnul on Tallink läbirääkimiste käigus järjest paremaid pakkumisi teinud, kompromissivõimalusi otsinud ning ka mitmetele ametiühingu soovidele vastu tulnud. „Tallinki eesmärgiks on tagada meie töötajatele jätkuvalt hea palk ning turvaline tulevik ja rahulik töökeskkond. Ametiühingu loobumine niivõrd headest ettepanekutest paneb meid aga tõsiselt kahtlema nende eesmärkides,“ märkis Tiivel.

Hoolimata seigast, et ametiühing ei soovinud Tallinkiga kokkuleppele jõuda, lubab ettevõte oma töötajaid mitte hätta jätta ning kindlustab Eesti lipu all sõitvate laevade laevapereliikmetele järgmisel majandusaastal, tänavu septembris, põhipalkade ühekordse 15-protsendilise palgatõusu.

Statistikaameti poolt täna avaldatud palgastatistika näitas, et Eesti keskmine brutokuupalk kasvas 2008. aasta teises kvartalis võrreldes eelmise aasta teise kvartaliga 15,2 protsenti.

„Kuigi 15-protsendine palgatõus on ettevõttele pingeline, siis töötajate heaolu nimel selline samm siiski tehakse. Antud lahendus võtta arvesse inflatsiooni, on maailmapraktikas üldlevinud, küll aga on erakordne, et palgatõus tugevalt inflatsiooniprotsenti ületab, eriti arvestades tänast majanduskeskkonda Eestis. Seega saavad meie töötajad ka ilma palgaleppeta olla kindlad, et järgmise aasta jooksul on neil tagatud hea ning vastava tegevusala lõikes Eesti keskmisest märkimisväärselt kõrgem sissetulek,“ lisas Tiivel.

Töötajate kompromissettepanek oli tõsta reaalpalkasid kokkuleppe esimesel aastal keskmiselt 20%, järgnevatel vastavalt 15 ja 10% tingimusel, et firma kehtestab lisaks staažitasude süsteemi, mis tagaks kogemustega töötajate väärtustamise ettevõtte kapitalina.

Eelmine, 2005. aastal ametiühinguga sõlmitud 3- aastane palgalepe sisaldas palgatõusu 5 protsenti aastas, kuid Tallink tõstis ka juba siis enamikel ametikohtadel palka rohkem kui palgalepe seda ette nägi.

Eesti lipu all sõitvate laevade laevapereliikmetest madalaim, kajutiteenijate põhipalk tõuseb vastavalt Tallinki plaanidele juba septembris üle 9000 krooni. Antud tasule lisanduvad veel võimalikud lisatasud ja soodustused. Ettevõtte Eesti laevatöötajate keskmine töötasu üle 17 000 krooni on juba täna kõrgem kui vastav statistiline keskmine maapealsetel ametikohtadel. Töötajate töögraafikud võimaldavad enamikele laevatöötajatele ka kahte vaba nädalat kuus. Lisaks pakub Tallink tänu uhiuutele laevadele oma töötajatele Läänemere kaasaegsemaid töötingimusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. September 2008, 15:36
Otsi:

Ava täpsem otsing