Edala: kuidas kultuur käibemaksu tõusu üle elab?

Mariliis Pinn 08. september 2008, 16:28

ASi Sinisukk tegevjuht Marie Edala sõnul
peaks küsima, kuidas käibemaksu soodusmäärade kaotamise elab üle Eesti
kultuur.

Aripaev.ee küsis täna päevaküsimusena, mis tunne on olla riigieelarve päästja ja kuidas kavatsete üle elada käibemaksu tõusu.

„Minu meelest peaks küsima, kuidas Eesti kultuur selle üle elab,“ vastas Edala päevaküsimusele. „Seni oleme endale vastu rinda tagunud ja oma kultuursust rõhunud, näites lugemusega anname Euroopale silmad ette. Ma ei räägi sellest, et koju raamatuid osta, kui emal ei ole söögirahagi, vaid et raamatukogud saaksid rohkem raamatuid osta. Kui kohustusliku lugemise nimekirjas olevat raamatut on raamatukogus vaid kolm tükki, mida sellest arvata?“ muretses Edala kultuuri saatuse pärast, sest seni on Eestis trükitud sama suuri raamatutiraaže kui Soomes.

Ka on Edala veendunud, et internet ei asenda raamatuid. „Lapsed on juba praegu internetist sõltuvuses ja nende silmad, kas keegi on arvutanud, mis nende prillipaarid maksma lähevad?“ küsis ta.

Ka ei ole kirjastajal kerge raamatuid odavamaks teha. „Kirjastaja ei saa käibemaksu tõusust midagi endale. Kui me trükkimise tellime, siis on baashind, millest odavamat ei saa. Ainus võimalus on tõlkide ja toimetajate palkade pealt kokku hoida. Ja mida väiksem on tiraaž, seda kallim on raamat,“ lisas ta. Edala tõi ka välja selle, et käibemaksutõus ei pruugi välja paista 200krooniselt raamatult, kuid 10 000kroonisel entsüklopeediasarjal on see märgatav.

„Minnakse põhiväärtuste kallale. Pakutud riigikogu palkade külmutamine annaks suurema efekti. Tõeliselt kummaline, riik käsib püksirihma pingutada, aga ostetakse 600 000krooniseid ametiautosid. Enne olime vaesed, aga haritud, nüüd siis lihtsalt vaesed,“ lisas ta.

Muusikaärimees Lauri Laubre on kindel, et käibemaksusoodustuste kaotamisest Eesti ei võida. „Kui see nii otsustatakse, siis midagi head sellest ei tule. Viimased kontserdid oleme Riias korraldanud, kus kontsertidel on 0% käibemaks. Näiteks Queeni kontsernile Riiga sõidab 4000 eestlast ja nad viivad oma raha sinna. Hotell, söök, transport - kõik maksab. Sama oli ka Kylie Minogue’i kontserdiga, mis oleks võinud Tallinnas toimuda. Nüüd võib juba matemaatiliselt tõestada, et Eesti mitte ei võida, vaid kaotab,“ vastas ta.

„Ega see hea uudis ei ole,“ vastas Kiidi turismitalu peremees Aigar Piho, „aga praegu ei ole selle üle palju mõelnud, ootame ära, mis otsustatakse, ma ei spekuleeriks sellel teemal.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
27. December 2008, 15:56
Otsi:

Ava täpsem otsing