Wachovia imelaenud võivad survestada panka

29. september 2008, 10:14

USA suuruselt kuuenda panga Wachovia antud
imelaenud võivad sundida panka vastu võtma ülevõtmispakkumist, kuna
eluasemelaenude kahjud kuhjuvad.

Wachovia, mis võttis mullu 24 miljardi dollari eest üle Golden West Financialsi, ägab nüüd selle eluasemelaenude portfelli taaga all. Ülevõetud panga tõmbenumber olid option ARM tüüpi eluasemelaenude pakkumine – kus kunded, kes ei ole väärt saama eluasemelaene, neid siiski said. Option ARM on ujuvintressiga laen, kus laenu tagasimaksed toimuvad vastavalt laenu võtja soovile ilma graafikuta. Kui makseid ei toimu, lisanduvad need laenu põhisummale. Selliseid suurt menu saavutanud laene anti alguses isegi üheprotsendise intressiga, mis hiljem said seotud turuintressidega. Wachovia prognoosis, et 12 protsenti 122 miljardilisest option ARM portfellist muutuvad laenukahjumiteks. See teeks 14 miljardilise kahjumi. Fitch Rating analüütikute hinnangul võib selliste laenude, mis on välja antud vahemikus 2004 kuni 2007, maksejõuetus ulatuda 45 protsendini.

Loodetakse, et Wells Fargo või Citigroup võtaks Wachovia üle.

„Ma ei näe põhjust, miks Wells Fargo võtaks üle 122 miljardilise option ARM portfelli,“ ütles Bloombergile sõltumatu analüütik Nancy Bush. „Citigroup ei ole paremas positsioonis kui Wells. Neil on omad probleemid.“

Wachovia laenuportfellis on option ARM hüpoteeklaenude osakaal 73 protsenti. 58 protsenti Wachovia seda liiki laenudest on välja antud California osariigis. Augustis olid aastaga eluasemete hinnad Californias kukkunud 41 protsenti. Üheksa protsenti sellelaadsetest laenudest on antud välja Florida osariigis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
29. September 2008, 15:24
Otsi:

Ava täpsem otsing