Maksude võrdne ajatamine puksiti seaduseelnõust välja

02. oktoober 2008, 16:51

Eesti Maksumaksjate Liidu jurist Hiie
Marrandi rääkis tänasel maksukonverentsil, et maksude võrdne ajatamine jäeti
maksukorralduse seaduse eelnõust välja.

Kui maksuvõlg pole ajatatud, saab seda pöörata sundtäitmisele. Praegu saab ajatada käibemaksu, sotsiaalmaksu ja aktsiise.

"Eelnõu tasandil on olnud juttu, et pole vahet, kas teil on käibemaksu- või tulumaksuvõlg, kõike võiks ajatada ühtmoodi. Viimasest seaduseelnõu variandist oli see aga ära korjatud," rääkis Marrandi.

Marrandi märkis, et seetõttu tasub meelde jätta, et igasugust maksuvõlga ei saa ajatada. Ajatada pole võimalik kinnipeetavat tulumaksu, impordi-ekspordimakse, kohustusliku kogumispensioni makset ja kinnipeetavat töötuskindlustusmakset."Meie praktikas on olnud juhtum, kus ettevõtja sai olukorra tõsidusest aru alles siis, kui ettevõtte pangakontod olid arestitud," selgitas Marrandi ajatamise olulisust.

Marrandi sõnul peaks ettevõtte pakutud ajatamise graafik olema realistlik. "Kui saavutate positiivse otsuse, kuid ei suuda graafikust kinni pidada, on olukord isegi raskem kui enne," hoiatas ta.

Maksuamet võib ajatamise taotluse rahuldamata jätta, kui võlgnikul pole välja pakkuda tagatist. Selleks võib aga olla ka käendus. Ühes ajatamise taotlusega võib maksuvõlgnik paluda ka maksuintressi vähendamist kuni 50% võrra.

Algul oli maksukorralduse seaduse eelnõus ka punkt, et maksuamet võib kohe täitemenetluse juurde asuda, kui ta kahtlustab enne maksukontrolli lõppu saabuvat maksejõuetust. Justiitsministeerium teatas aga selle peale, et kui seadust ei muudeta, see kooskõlastust ei saa.

Maksukorralduse seadusesse lisatakse, et kui kavalpeast ettevõtja esitab deklaratsiooni paranduse vahetult enne aegumistähtaja saabumist, aegumine peatub. "Huvitav, kuidas maksuhaldur jõuab kontrollida, kui keegi ettevõtja iga kuu käib ja oma deklaratsioone parandab? Seda ei jõua keegi hallata," kommenteeris Marrandi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. October 2008, 10:53
Otsi:

Ava täpsem otsing