Maksuamet võib nõuda maksuvõla tasumist 48 tunniga

03. oktoober 2008, 16:06

Maksu- ja tolliamet võib maksejõuetuse
kahtlusega ettevõttelt nõuda võla tasumist 48 tunniga. Kui raha kahe ööpäevaga
ära ei maksta, arestib maksuamet firma pangakontod.

MTA Põhja maksu- ja tollikeskuse sissenõudmise osakonna juhataja Gert Pagel selgitas aripaev.ee-le, et maksukorralduse seaduse § 129 lõige 2 lubab nõuda maksuvõla tasumist 48 tunni jooksul alates maksekorralduse üleandmise hetkest. Maksuultimaatumit kasutatakse siis, kui ettevõtet ähvardab varatuks jäämise oht, mis muudab riigimaksude sissenõudmise võimatuks.

"Selliseid korraldusi antakse juhul, kui maksuhalduril on tekkinud põhjendatud kahtlus, et isikul ei ole võimalik võlgu tasuda ning on oht, et isik võib oma varasid hakata vähendama, kantima vms. Seesuguste korralduste puhul motiveerib amet oma otsust põhjalikult. Kui ettevõte maksukohustust ei täida, võidakse varad arestida esimesel võimalusel. Praktikas toimub see ca 5 ööpäeva pärast otsuse tegemisest," rääkis Pagel.

Pageli sõnul on maksuultimaatumit kasutatud suhteliselt harva. "Selliseid juhtumeid ei esine kuigi sageli. Põhja maksu- ja tollikeskuse tegevusalas näiteks ca 10 juhtumit aastas," lisas ta.

Eile rääkis Eesti Maksumaksjate Liidu jurist Hiie Marrandi, et maksuvõlga pole võimalik enam ajatada, kui maksuamet on käskinud võla 48 tunni jooksul ära maksta. Kui maksuvõlg pole ajatatud, saab seda pöörata sundtäitmisele. Praegu saab ajatada käibemaksu, sotsiaalmaksu ja aktsiise.

"Meie praktikas on olnud juhtum, kus ettevõtja sai olukorra tõsidusest aru alles siis, kui ettevõtte pangakontod olid arestitud," rääkis Marrandi eile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. October 2008, 17:44
Otsi:

Ava täpsem otsing