Eier: lähikuudel on maksulaekumiste tendents allapoole

06. oktoober 2008, 17:02

SEB Panga majandusanalüütik Ruta Eier ütles
aripaev.ee-le, et veerand miljardit krooni vähem laekunud makse riigieelarvesse
oli ootuspärane ja ka lähikuudel on tendents allapoole.

Eier ei näe enda sõnul lähikuudel ka tarbimise osas paranemist ning tõdes, et on oodata jätkuvat tööpuuduse määra tõusu ning palkade kärpimisi või kasvutempode aeglustumist. “Seega tendents on ka maksude laekumises pigem allapoole,” ütles Eier.

“Täiesti ootuspärane on see, et käibemaks ja tulumaks vähem riigieelarvesse panustavad,” ütles Eier.

“Tulumaksu kahanev laekumine näitab, et on märgatavalt vähendatud tööjõu hulka ning palkade kasvutempod on pidurdunud ning sellised arengud on samuti ootuspärased,” lisas ta.

Teisalt tõdes Eier, et isegi rohkem kui tööhõive vähenemisest, võis tulumaksu vähemlaekumine olla põhjustatud kõikvõimalike varade - aktsiate, kinnisvara - hindade langusest, nii Eestis kui maailmas, mistõttu teeniti vähem tulu. “Sealjuures on ettevõtete kasumid väiksemad, mis samuti vähendab tulumaksu laekumist,” sõnas analüütik, kes nende tegurite osas lähikuudelt muutust ei oota.

Täna kirjutas aripaev.ee, et maksu- ja tolliameti andmeil koguti septembris eelarvesse makse 5,95 miljardit krooni ehk 278 miljonit krooni vähem kui aasta eest. Kõige suurem miinus tuli käibemaksust, mida laekus lõppenud kuul 373 mln krooni vähem kui aasta eest septembris. Ka tulumaks täitis eelarvet 205 miljonit krooni vähemas mahus kui möödunud aastal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
07. October 2008, 13:42
Otsi:

Ava täpsem otsing