BÖRS: Eesti investorid on üsna riskialtid

09. oktoober 2008, 15:05

Kui vaadata millise õhinaga täna Tallinna
börsil aktsiaid rabati, ei oska kommentaariks muud öelda, et siinsel aktsiaturul
tegutsevad investorid on üsna riskialtid.

Kui selle nädala esimesel kolmel päeval toimus aktsiate suur väljamüük, siis täna toimus suur rabamine. Suuri oli nõudlus Baltika aktsiate jäerele, mille hind kerkis 9 protsenti 23 kroonini. Aktsia käive oli 11 miljonit krooni. Tallinna Kaubamaja aktsia kallines peaaegu 15 protsenti ning Eesti Ehituse aktsia 11 protsenti. Vaid Norma ning Merko Ehituse aktsiad odavnesid.

Olen ka varem tähele pannud, et Eesti investorid riski ei pelga. Palju neid eriti ei ole, aga tänu väikesele likviisusele suudavad nad aktsiate hindu liigutada üsna märkimsiväärselt. Ka karjainstinkt ei ole meie investorite jaoks võõras nähtus.

Kohalike investorite riskivalmidust iseloomustab minu arvates üsna kõnekalt ka Merko Ehituse ning sellest eraldunud nn kohtutoimiku ehk ASi järvevana investorite struktuur. Nimelt kasvas Merko Ehituse aktsionäride arv Eesti Väärtpaberikeskuse septembrikuu jooksul 15 kontoomaniku võrra 817-ni. Järvevana aktsiaomanike arv kasvas eelmisel kuul aga enam kui poolesaja investori võrra 892 kontoomanikuni. Merko Ehitusel on 565, Järvevanal aga 626 Eesti eraisikust investorit. Seega neid, kes riskeerivad panustada Merko ja Toomas Annuse kohtuvõidule, on rohkem kui neid, kes loodavad tulu teenida Baltimaade ühest juhtiva ehitusgrupi tegevusest.

Aga võrreldes lõunanaabritega oleme üsna alalhoidlikud. Leedu börsiindeks hüppas täna 11,6 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. October 2008, 21:09
Otsi:

Ava täpsem otsing