Neivelt: vähe reguleeritud investeerimispanganduse aeg on läbi

16. oktoober 2008, 16:15

Arengufondi nõukogu esimees Indrek Neivelt
ütles Vikerraadio saates "Reporteritund", et väga vähe reguleeritud
investeerimispanganduse aeg on läbi.

„Ei julge öelda, et liberaalse kapitalismi aeg on läbi, aga hästi vähe reguleeritud investeerimispanganduse aeg on läbi,“ ütles Neivelt.

Tartu Ülikooli professor Raul Eamets tõdes, et sammud, mida erinevate riikide valitsused või keskpangad on astunud, näitavad, et riigi roll panganduses on kasvanud. Neivelti välja käidud mõttega, et majanduse regulatsioonid karmistuvad ja riik karmistab seadusandliku kontrolli, professor nõustus.

Mida tuleks muuta riigi rahapoliitikas? Saate kolmas külaline, Eesti Panga rahapoliitikaosakonna juhataja Ülo Kaasiku sõnul ei peaks midagi muutma. „See on praeguses keskkonnas end väga hästi õigustamas." Ta tõdes, et varasemad kriisid on kaasa toonud palju regulatsioone ja ka praegune olukord ei erine varasemast, tuues omakorda muudatusi praegu kehtivatesse regulatsioonidesse. „Momendil ei ole pankadel Euroopa Liidus ühtset järelevalvet. See probleemistik tuleb märksa enam nüüd lauale,“ lisas ta.

Professor Eamets ütles, et on Eesti rahapoliitika asjus varasemalt kriitiline olnud öeldes, et Eestis pole rahapoliitikat ning momendil võib öelda, et see on isegi hea, sest siis ei saa ka mitte midagi valesti teha. Kaasik teda selles ei toetanud. „Laiemalt võttes, kui oleme valinud ühe rahasüsteemi, kus oleme fikseerinud kursi, ei saa öelda, et meil mingit rahapoliitikat ja rolli pole. Eelarvepoliitika on olnud lubamatult lõdva. Mõtlen 2007, 2008 aastat,“ selgitas Kaasik ning lisas, et hinnaootused on Eestis hästi paigas, sellest on küll olnud kõrvalekaldeid, kuid need on olnud ajutised.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. October 2008, 17:29
Otsi:

Ava täpsem otsing