Õnnetud inimesed vaatavad palju telekat

17. november 2008, 21:26

End õnnetuks pidavad inimesed veedavad
teleriekraani ees 30 protsenti enam aega kui end pigem õnnelikuks pidavad
inimesed.

Uuring põhineb 30 000 ameeriklase küsitlustulemustel aastatest 1975-2006. Õnnelikud inimesed veetsid televiisori seltsis nädalas 19 tundi, õnnetud 25 tundi. Sama seaduspära kehtis sõltumata küsitletute haridustasemest, sissetulekust, vanusest ja perekonnaseisust, kirjutas LiveScience.

Õnnelikud inimesed olid reeglina sotsiaalselt aktiivsemad, käisid sagedamini kirikus, võtsid sagedamini osa valimistest ning lugesid rohkem ajalehti.

Uurijad pole siiski kindlad põhjuses ja tagajärjes. Kas õnnetud inimesed otsivad televisioonist lohutust või teevad just teleri seltsis veedetud tunnid nad õnnetuks.

Küsitletud ise väidavad, et nad naudivad teleka vaatamist ning seda on kinnitanud ka varasemad vastavad uuringud. Kümne palli skaalal sai teleka vaatamine hindeks tervelt kaheksa. Ehk on asi selles, et rõõm teleka vaatamisest ei ole kestev?

On võimalik, et teleka seltsis veedetud tunnid on võetud muude tegevuste arvelt, mis omaksid inimeste heaolule kestvamat positiivset efekti. Sellisteks tegevusteks võiksid olla näiteks sport, seks, peod või suhtlemine sõpradega. Kõigil neil on uuringutega kinnitatud positiivne mõju inimese vaimsele tervisele.

Samas on ka võimalik, et televisioon on kui varjupaik õnnetutele inimestele, kuhu põgenedes on võimalik ennast mõneks ajaks unustada. “Televisioon ei anna inimestele hinnanguid ning ta on kättesaadav pea kõigile,” kirjutas Steve Martin ajakirjas Social Indicators Research.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. December 2008, 16:04
Otsi:

Ava täpsem otsing