Kinnisvaraturul haigutab langus

18. november 2008, 09:55

Majanduse jahtumine, karmimaks muutunud
laenu võtmise tingimused ning vähenenud ostujõud on rebinud kinnisvaraturgu
langusesse, ostu-müügitehingute arv vähenes eelmise aasta III kvartaliga
võrreldes neljandiku ja eelmise kvartaliga võrreldes üle kümnendiku.

III kvartalis sooritati 8448 kinnisvara ostu-müügitehingut, mis on vähem nii eelmise kvartali kui ka eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes, teatas statistikaamet. Kinnisvaratehingu keskmine hind langes.

Ostu-müügitehingute koguväärtus oli III kvartalis 8,2 miljardit krooni. See oli 35% aastatagusest vähem ja 18% vähem II kvartaliga võrreldes.

54% ostu-müügitehingutest hõlmasid korterid, 25% hoonestamata kinnistud, 14% eluhooned ja 7% mitteeluhooned. Võrreldes 2007. aasta III kvartaliga vähenes kõige enam korterite ja eluhoonete ostu-müügitehingute arv — vastavalt 27% ja kolmandiku.

Ostu-müügitehingu keskmine väärtus oli III kvartalis 970 000 krooni. Tehingu keskmine väärtus on alates 2006. aasta IV kvartalist jätkuvalt vähenenud. Tänavu III kvartalis võrreldes eelmise aasta III kvartaliga vähenes tehingu keskmine väärtus 14%, kõige enam, ligi kolmandiku, langes hoonestamata kinnistu keskmine väärtus.

42% ostu-müügitehingutest tõestati Tallinna ja Harjumaa objektidega. Nende tehingute väärtus hõlmas ostu-müügitehingute koguväärtusest 60%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. November 2008, 13:34
Otsi:

Ava täpsem otsing