Martinson: Ekspress peab kapitalibaasi parandama

02. detsember 2008, 17:51

Ekspress Grupp on ülevõimendatud bilansiga,
päästerõngaks on kas oma raha sissesüstimine või millegi müümine, ütles ASi
Martinson Trigon Venture Partners juhtiv partner Allan Martinson aripaev.ee-le.

„Ekspress on ülevõimendatud bilansiga, neil on väga palju pangalaene. Väga suur hulk sellest laenust on omal ajal võetud selge riskiga, Hans (Hans H. Luik toim.) on seda ise garanteerinud. Ta võttis selle riski, kuid tal on ilmselt ka piisavalt oma varasid. Kui läheb hästi, siis saab laenud tagasi makstud,“ kommenteeris Martinson tänast uudist, et meediaärimees Hans H. Luik on läbi käenduste ja laenude turgutanud Ekspress Gruppi viimase üheksa kuu jooksul ligi 100 miljoni krooniga.

Kuna järgmisel aastal läheb seis majanduses veel hullemaks, siis peab Luik Martinsoni sõnul tõenäoliselt midagi kas maha müüma või võtma lisakapitali. “Nii või naa peab Ekspress Grupp oma kapitalibaasi parandama, kas müüma midagi võtma lisakapitali juurde. Kuidagi peab see raha juurde tulema. Kas Hans paneb koos investoritega raha juurde või müüakse midagi maha, muud võimalust lihtsalt ei ole,“ lausus Martinson.

Iga inimene, kes vähegi natuke on finantse ja kasumiaruandeid analüüsinud oskab praeguses olukorras Ekspress Grupi kohta öelda, et see ettevõtte on ülevõimendatud, eriti praeguses kriisiolukorras. „Aga, kas see saab ettevõttele ka saatuslikuks? Seda ma ei usu. Arvan, et asi on seal hästi kontrolli all,“ lisas ettevõtja, kelle sõnul Luigel puhvrit peaks olema.

Tagasivaatavalt võib Martinsoni sõnul öelda ka seda, et Delfi osteti liiga kalli hinnaga. „Tolles olukorras oli hind koridori ülemises otsas, kuid siiski õiglane. Täna sellise hinnaga maailmas ühtegi asja ei osteta ega müüda. See otsus oli neil tehtud ju tollasest majandusest lähtuvalt,“ märkis Martinson ning lisas, et kui poleks Luik ostnud, siis oleks seda teinud keegi teine, sest konkurents oli tugev.

„Praegu on kogu maailmas asjad palju-palju odavamad, see on nagu õunte ja apelsinide võrdlemine,“ lisas ettevõtja.


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. December 2008, 14:40
Otsi:

Ava täpsem otsing